Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος εμφράγματος & εγκεφαλικού για τη μητέρα 20 χρόνια μετά!

Οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εντός των επόμενων 20 χρόνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες είχαν υπέρταση στην εγκυμοσύνη, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε επόμενη φάση της ζωής τους.

Οι γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία –μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση- είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Η υπέρταση αποδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, μέσω της πίεσης που τους ασκεί. Η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη, μπορεί επίσης να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Μπρίστολ, εξέτασαν στοιχεία για 6,3 εκατομμύρια γυναίκες στα αγγλικά νοσοκομεία το διάστημα 1997-2015.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, 276.389 εγκυμοσύνες επηρεάστηκαν από υψηλή αρτηριακή πίεση και 223.715 από προεκλαμψία.

Οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή καρδιακή πάθηση συγκριτικά με όσες δεν είχαν υπέρταση.

Οι πιθανότητες ήταν 69% υψηλότερες για τις γυναίκες που είχαν εμφανίσει προεκλαμψία, μια ανίατη επιπλοκή που πλήττει περίπου μία στις 20 κυήσεις.

Τρεις στις 1.000 γυναίκες που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες και είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση ανέπτυξαν παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού μετά την εγκυμοσύνη.

Για τις γυναίκες όμως που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη, η αναλογία αυξήθηκε στις 5 ανά 1.000, ενώ για όσες είχαν προεκλαμψία το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 6 ανά 1.000, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Clare Oliver-Williams.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρων καρδιομυοπαθειών.

Οι καρδιομυοπάθειες, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις τύπους, εμφανίζονται όταν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού –του πιο κοινού τύπου εγκεφαλικών επεισοδίων- κατά 80%.

Το ιστορικό προεκλαμψίας οδήγησε σε τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, ενώ υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο καρδιομυοπάθειας.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο αν οι γυναίκες είχαν παρόμοια προβλήματα με υψηλή αρτηριακή πίεση σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες που επηρεάστηκαν από υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσες εμφάνισαν προεκλαμψία σε δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό.

Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες εμφράγματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Η Δρ. Oliver-Williams δήλωσε: «Οι γυναίκες που μελετήσαμε είχαν γεννήσει πρόσφατα, ήταν λοιπόν νεότεροι από τον μέσο άνθρωπο που υφίσταται έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, αν και ο αριθμός των σοβαρών συμβάντων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, δεν είναι τεράστιος, υπάρχει μια σημαντική αύξηση».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όλες οι έγκυοι πρέπει να παρακολουθούν την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (British Heart Foundation) και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη γυναικεία καρδιά

Υπέρταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τη γέννα

Προεκλαμψία: Ο κίνδυνος από την πρόσληψη βάρους στην πρώτη εγκυμοσύνη

 


Πηγή