Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Υπολογίστε πόσο βάρος μπορεί να πάρετε στην εγκυμοσύνη


Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία η διατροφή και το βάρος της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εφόσον επηρεάζει την υγεία της ίδιας, του μωρού της και την πορεία της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας είναι οι αρμόδιοι, για να σας συμβουλεύσουν και να καθορίσουν πόσο πρέπει να αυξηθεί το βάρος σας κατά την εγκυμοσύνη.

Η μεταβολή του βάρους εξαρτάται από το αρχικό βάρος και πιο συγκεκριμένα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) της μητέρας πριν την κύηση. Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τη συνολική συνιστώμενη αύξηση βάρους πάντα σε σχέση με το Δ.Μ.Σ.:

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να τρώει για δύο.

Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται μόνο κατά 50-100 θερμίδες/ημέρα στο 1ο τρίμηνο της κύησης και 200-300 θερμίδες/ημέρα στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.

Οι ενεργειακές ανάγκες εξαρτώνται από το Δ.Μ.Σ πριν την εγκυμοσύνη, την ηλικία, το ποσοστό σωματικού λίπους , το ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους, τη φυσική δραστηριότητα, τις διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας κ.α..

Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να:

  1. Διατηρεί ένα υγιές βάρος.
  2. Ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.
  3. Καθιερώσει συχνά και μικρά γεύματα.
  4. Λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα, διαφορετικά για κάθε περίπτωση κατόπιν εντολής του γιατρού.
  5. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.
  6. Αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες – που μπορεί να βλάψουν μητέρα και παιδί.
  7. Εντάξει στην καθημερινότητά της την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: nutrimed.gr

<!–

–>


Πηγή