Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Υπονατριαιμία: Τι είναι & πότε γίνεται απειλητική για τη ζωή

Συχνά οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να πίνουν πολλά υγρά για να ενυδατώνουν το οργανισμό τους, ώστε να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα κάποια προβλήματα υγείας.

Η αθώα αυτή σύσταση ενέχει ωστόσο ένα σοβαρό κίνδυνο, όταν κάποιος το παρακάνει με την πρόσληψη υγρών.

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση άφθονων υγρών για την καταπολέμηση λοιμώξεων, όπως οι ουρολοιμώξεις, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να βλάψει την υγεία των ασθενών.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο, μια 59χρονη ήπιε τόσο πολύ νερό για να απαλλαγεί από την ουρολοίμωξη, ώστε χρειάστηκε να μεταφερθεί και να μείνει στο νοσοκομείο για να αναρρώσει.

Η γυναίκα ακολούθησε τη συμβουλή ενός γιατρού να πίνει 240 ml νερό (σχεδόν ένα ποτήρι) κάθε 30 λεπτά για να διώξει τα μικρόβια από το ουροποιητικό της, με αποτέλεσμα να πάθει οξεία υπονατριαιμία, μία επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία μειώνονται απειλητικά τα επίπεδα νατρίου (άλατος) στο αίμα.

Τα συμπτώματά της είναι:

-ναυτία
-εμετός
-πονοκέφαλος

Στις σοβαρές περιπτώσεις προκαλείται οίδημα εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νοητική σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 30% έχει αναφερθεί σε ασθενείς με αφύσικα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, λένε οι ειδικοί.

Όταν η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έτρεμε ολόκληρη, έκανε αρκετές φορές εμετό, δεν μπορούσε να μιλήσει καθαρά και είχε νοητική σύγχυση, με τα συμπτώματά της να επιδεινώνονται όσο περνούσε η ώρα.

Οι γιατροί της έκαναν επείγουσα εισαγωγή, αναπλήρωσαν το νάτριο που της έλειπε και περιόρισαν την χορήγηση υγρών σε 1 λίτρο τις επόμενες 24 ώρες, όταν πλέον είχε συνέλθει και πήρε εξιτήριο, με αυστηρές οδηγίες να μην ξαναπιεί ποτέ τόσο πολύ νερό σε τόσο λίγη ώρα.

Η ίδια η ασθενής δήλωσε ότι δεν θυμάται ολόκληρη τη νοσηλεία της αλλά σκόρπιες στιγμές, ενώ χρειάσθηκε μία εβδομάδα έως ότου νιώσει ότι ανέρρωσε πλήρως.

Η υπονατριαιμία παρατηρείται κατά κανόνα σε αθλητές αντοχής οι οποίοι, μετά από έναν κοπιώδη αγώνα όπως ο μαραθώνιος, πίνουν απανωτά ποτήρια με νερό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Case Reports.

 

Διαβάστε επίσης:

Νερό & γυμναστική: Πόσο να πίνετε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια

 

 


Πηγή