Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Υψηλή διαστολική πίεση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Όσοι έχουν υψηλή διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση κινδυνεύουν περισσότερο από γνωστικές διαταραχές (ή απώλεια μνήμης) συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογική διαστολική αρτηριακή πίεση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη ιατρική μελέτη με τη συμμετοχή 20.000 εθελοντών.

Οι γνωστικές διαταραχές αποτελούν πρόδρομο στάδιο της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ. Το άτομο δυσκολεύεται να θυμηθεί, να μάθει νέα πράγματα, να συγκεντρωθεί ή να πάρει αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α. Οι γνωστικές διαταραχές κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές.

Όταν είναι σοβαρές, το άτομο χάνει την ικανότητα κατανόησης και αξιολόγησης, καθώς και την ικανότητα να μιλάει ή να γράφει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με προβλήματα μνήμης στους άνω των 45. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται αυτή που είναι ίση ή πάνω από 90/140.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10 βαθμών στις τιμές της διαστολικής πίεσης, οι πιθανότητες του ατόμου να αντιμετωπίσει γνωστικά προβλήματα ήταν κατά 7% υψηλότερες.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψιν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις γνωστικές ικανότητες, όπως η ηλικία, ο διαβήτης, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο και η υψηλή χοληστερόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό. Από τους συνολικά 20.000 συμμετέχοντες, 1.505 ή ποσοστό 7,6% είχαν γνωστικά προβλήματα. Περίπου 9.844 ή ποσοστό 49,6% λάμβαναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Μέσω της πρόληψης ή της αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσαμε πιθανώς να προλάβουμε τη γνωστική εξασθένιση, η οποία αποτελεί πρόδρομο της άνοιας» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Γεώργιος Τσιβγούλης από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημία Νευρολογίας.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι παρουσιάζουν γνωστική εξασθένιση επειδή τα συμπτώματα είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Με ποιο τρόπο προκαλεί γνωστική εξασθένιση η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση οδηγεί σε εξασθένιση των μικρών αρτηριών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών.

Ο Δρ. Τσιβγούλης ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της γνωστικής εξασθένισης.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ποιο κίνδυνο κρύβουν οι καθημερινές αυξομειώσεις της πίεσης

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας & Αλτσχάιμερ

 


Πηγή