Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φαγούρα στο στήθος: Οι πιθανές αιτίες

Ο κνησμός στο στήθος και ειδικά στις θηλές, προκαλεί ανησυχία στις περισσότερες γυναίκες.

Οι αιτίες της φαγούρας είναι πολλές και σε γενικές γραμμές δεν εμπνέουν ανησυχία.

Το δέρμα του στήθους και ειδικά της θηλής και της θηλαίας άλω είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ακόμη και η τριβή στα ρούχα μπορεί να προκαλέσει κνησμό.

Όταν όμως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως τσούξιμο, ερεθισμό ή ενόχληση στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία, έκζεμα, βακτηριακή λοίμωξη ή μυκητίαση.

Πιο συγκεκριμένα:

Τριβή

Η τριβή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ύπαρξης κνησμού και προκύπτει όταν υφάσματα τρίβονται στις θηλές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο. Μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κνησμό από τριβή έχουν οι γυναίκες που δεν φορούν στηθόδεσμο.

Ταυτόχρονα μπορούν να εμφανίσουν ερυθρότητα, πόνο, ακόμα και μικρά σκισίματα στη θηλή, τα οποία είναι πιθανόν να αιμορραγούν. Η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τον κνησμό ή η διακοπή τους, η εύρεση εναλλακτικών λύσεων (π.χ. χρήση αθλητικού σουτιέν) και η χρήση αντισηπτικών κρεμών (για την αποφυγή μολύνσεων) επιλύουν το πρόβλημα.

Έκζεμα

Είναι μια συχνή, μη μεταδοτική δερματοπάθεια, που συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν προσβάλλει το στήθος, ο κνησμός είναι αισθητός κυρίως στις θηλές ή και τη θηλαία άλω (τη σκουρότερη περιοχή γύρω από τη θηλή), καθώς επίσης κάτω ή ανάμεσα στους μαστούς. Πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες που έχουν έκζεμα και αλλού στο σώμα τους, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνιση του εκζέματος στη θηλή και μόνο.

Για την εμφάνιση του εκζέματος έχουν ενοχοποιηθεί τα σαπούνια, ενώ ορισμένες μορφές του οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε επαφή με κάποια προϊόντα ή υλικά.

Αν και τα συμπτώματα ποικίλλουν και διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία, ερυθρότητα, φολιδωτό δέρμα, ξηρότητα, μικρά σκισίματα και αιμορραγία.

Η θεραπεία έγκειται στην αποφυγή των συνηθειών που προκαλούν ή επιδεινώνουν την αντίδραση, στην αποφυγή του ξυσίματος, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, στην εντατική ενυδάτωση του δέρματος και στη χρήση τοπικών στεροειδών ή μη στεροειδών φαρμάκων, καθώς και αντιισταμινικών εάν η ασθενής δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Μύκητες

Μερικές φορές ο κνησμός στη θηλή προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, για την οποία ευθύνεται ο μύκητας Candida albicans. Οι θηλάζουσες μητέρες είναι πιο ευάλωτες, όπως και οι γυναίκες με κολπική μυκητίαση και όσες λαμβάνουν αντιβίωση.

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης, εκτός από τον κνησμό, περιλαμβάνουν έντονο και βαθύ πόνο, αίσθημα καύσου, ευαισθησία, αλλαγή του χρώματος της θηλής και της θηλαίας άλω, η οποία μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα. Τέλος, στις ενδείξεις της μυκητιασικής λοίμωξης των θηλών περιλαμβάνεται και το λευκό εξάνθημα, καθώς και τα μικρά σκισίματα.

Η θεραπεία για τη μυκητίαση περιλαμβάνει τη χρήση αντιμυκητιασικών κρεμών και φαρμάκων από το στόμα και το καλό σκούπισμα μετά από το μπάνιο για την αποφυγή της υγρασίας. Συστήνεται, επίσης, το πλύσιμο οποιουδήποτε ρούχου ακουμπά επάνω τους με ζεστό σαπουνόνερο.

Νόσος του Paget και καρκίνος μαστού

Η νόσος Paget της θηλής είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που έχει παρόμοια συμπτώματα με το έκζεμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο κνησμός, το άλγος, το φολιδωτό εξάνθημα, το αίσθημα καύσου και η ευαισθησία. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία ή κίτρινες εκκρίσεις.

Εξάνθημα, ερυθρότητα, όψη φλούδας πορτοκαλιού, εκκρίσεις από τη θηλή και φλεγμονώδες δέρμα που είναι ζεστό στην αφή, προκαλεί και ο καρκίνος του μαστού.
Αυτά τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες για το έκζεμα και η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.

Πέραν των παραπάνω, πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση ταλαιπωρούνται από κνησμό στις θηλές, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.


Πηγή