Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Φλαβονοειδή: Ποιους ωφελούν περισσότερο, πού θα τα βρείτε

Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών, με περισσότερους από 5.000 τύπους που απαντώνται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μαζί με τα καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για τα ζωηρά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μέτριες έως υψηλές ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές του Edith Cowan University (ECU) ανέλυσαν πληροφορίες για τη διατροφή 53.048 Δανών για μια περίοδο 23 χρόνων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η προστατευτική τους επίδραση όμως, ήταν ακόμη ισχυρότερη σε όσους κινδύνευαν περισσότερο από χρόνιες παθήσεις λόγω καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ (πάνω από δύο ποτά καθημερινά).

Όσοι συμμετέχοντες προσλάμβαναν 500mg φλαβονοειδών καθημερινά, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να προσλαμβάνουν ποικιλία φλαβονοειδών, μέση της κατανάλωσης τροφών όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μύρτιλα, το μπρόκολο και το τσάι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή σχετίζονται άμεσα με τη μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και την καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα.

Περιορίζουν επίσης τη συχνότητα εμφάνισης φλεγμονών, οι οποίες, όταν είναι χρόνιες, συνδέονται με την εκδήλωση διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Φυτοθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι, τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές θα τα βρείτε (pics)

Η «άγνωστη» βιταμίνη P και οι τροφές που εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά: Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις γυναίκες


Πηγή