Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στα παιδιά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Η διάγνωση για φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου σε παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδίως για μορφές της νόσου που αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό σύστημα, δείχνει μια νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ.

Στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ανήκουν η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Τα νοσήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η διάγνωση γίνεται συνήθως μεταξύ 15 και 40 ετών.

Προκειμένου να εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και στον καρκίνο, διεθνής ομάδα ερευνητών παρακολούθησε 9.405 ασθενείς που διαγνώστηκαν με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn πριν την ηλικία των 18 ετών. Για λόγους σύγκρισης, οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία της υγείας των ασθενών με 92.870 υγιή άτομα αντίστοιχου φύλου, αντίστοιχης ηλικίας και αντίστοιχου τόπου διαμονής. Ο κίνδυνος καρκίνου υπολογίστηκε έως και την ηλικία των 30 ετών κατά μέσο όρο.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών τα περιστατικά καρκίνου ήταν 3,3 ανά 1.000 άτομα, ενώ μεταξύ των υγιών ατόμων 1,5 ανά 1.000 άτομα. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον περιστατικό καρκίνου ανά 556 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για ένα έτος.

Ο κίνδυνος καρκίνου φάνηκε να είναι αυξημένος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση και παρέμεινε υψηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες μορφές της νόσου όπως ο ορθοκολικός καρκίνος, ο καρκίνος του λεπτού εντέρου και ο καρκίνος στο συκώτι.

«Η διάγνωση για φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στην παιδική ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και ιδιαίτερα για γαστρεντερικούς καρκίνους τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και μετά την ενηλικίωση» αναφέρουν συμπερασματικά στη μελέτη τους οι ερευνητές. «Η έκταση και η διάρκεια της φλεγμονής στο έντερο είναι πιθανώς οι δύο βασικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου» εκτιμούν.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για ελκώδη κολίτιδα: Τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε

Νόσος του Crohn: Η διατροφή που μετριάζει τη φλεγμονή


Πηγή