Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Φουντώνει ο κορωνοϊός -Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών έξι μηνών έως τεσσάρων ετών με υποκείμενα νοσήματα

Με ανησυχητικούς ρυθμούς κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι σκληροί δείκτες του κορωνοϊού, ενώ το υπουργείο Υγείας απευθύνει συστάσεις για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο επταήμερο εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 53.436 νέα κρούσματα κορωνοϊού, είχαμε 164 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι μέχρι και την τελευταία ημέρα της καταγραφής (30 Οκτωβρίου) ανήλθαν σε 85.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι νέες υποπαραλλαγές εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα

Παράλληλα, όλες οι νέες υποπαραλλαγές εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα, με τελευταία την ΧΒΒ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από τα 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου, απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Από αυτά τα 338 δείγματα, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5.

Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%) ταυτοποιήθηκαν ως υποπαραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος) και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υποπαραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.

Αύξηση στο ιικό φορτίο λυμάτων σε οκτώ περιοχές, 176% επάνω στην Πάτρα

Επιπλέον, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερις περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), την Αλεξανδρούπολη (+102%), τα Ιωάννινα (+100%), την Ξάνθη (+46%), τη Λάρισα (+41%) και στην Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον ‘Αγιο Νικόλαο (-57%), το Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και τα Χανιά (-36%).

Ακολουθεί αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού

Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί

Την ίδια ώρα, σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Στην αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων αναφέρθηκε, στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη νόσηση και τον βασικό εμβολιασμό βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μη νοσήσει σοβαρά και να μη χάσει τη ζωή του.

Η ίδια είπε ότι γίνονται μελέτες, με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στο ζήτημα των παιδιών, είπε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή Ομικρον. Όπως πρόσθεσε, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονα όσον αφορά τη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως οι σοβαρές παρενέργειες με την Ομικρον ήταν πολύ λιγότερες στα παιδιά και πως ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα για την long Covid στα παιδιά.

Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα

Αναφερόμενη στη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είπε ότι υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εξήγησε ότι τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πώς αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς, φορώντας τη μάσκα, δεν επιτρέψαμε στη γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρίδου: «Προς το παρόν, δεν έχουμε νέο κύμα γρίπης στην Ελλάδα»

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης».

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορωνοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 21.660.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου, είπε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή