Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Τέλη Μαΐου εταιρεία στην Αγγλία θα γνωρίζει αν μπορεί να παρασκευάσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου

Φόβοι ότι οι ΗΠΑ, λόγω οικονομικής δύναμης, θα μονοπωλήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Απέναντι στον νέο κορονοϊό, «κανείς δεν είναι ασφαλής όσο ο κόσμος ολάκερος δεν είναι ασφαλής», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Συμμαχίας Εμβολίων (Gavi) Σεθ Μπέρκλεϊ, αναπέμποντας έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη κατά την παραμονή μιας συνόδου κορυφής που στόχο έχει να συγκεντρώσει κεφάλαια για τον γενικό εμβολιασμό.

Από την έναρξη της επιδημίας της Covid-19, ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται εντατικά για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του ιού που έχει ήδη σκοτώσει περίπου 380.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, με βάση τις επίσημες πηγές και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τον επικεφαλής της Gavi, η διεθνής κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση στο πιθανό μελλοντικό εμβόλιο, ανεξάρτητα από τους πόρους τους.

«Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια λύση και όλοι πρέπει να συνεργασθούμε», επέμεινε λίγο πριν από τη σύσκεψη των δωρητών μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα φιλοξενηθεί αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Συμμαχία ελπίζει να συγκεντρώσει 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τις παγκόσμιες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας ή του τυφοειδούς πυρετού, η οποία διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία Covid-19.

Η συνάντηση θα αποτελέσει επίσης βήμα για να διατυπωθεί μία έκκληση για χρηματοδότηση με στόχο την αγορά και παραγωγή πιθανού ενός μελλοντικού εμβολίου κατά του Covid-19, καθώς και για τη στήριξη της διανομής του στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την Covid-19, ο στόχος είναι να συγκεντρώθούν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα αποτελούσε μόνον την αρχή, όπως σημειώνει ο Μπέρκλεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους παρασκευαστές εμβολίων μόλις ξεκινούν.

Το συνέδριο των δωρητών πραγματοποιείτι την ώρα που η πανδημία που σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό έχει επιδεινώσει τις επιθέσεις κατά της πολυμερούς προσέγγισης, όπως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θα διακόψει τους δεσμούς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) . Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην οικονομική τους δύναμη, θα μονοπωλήσουν μελλοντικά εμβόλια.

Όμως οι χώρες θα πρέπει να «αλλάξουν τη νοοτροπία τους», υποστηρίζει ο Μπέρκλεϊ, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στα εμβόλια δεν είναι μόνο ένα ζήτημα ανθρωπισμού και ισοτιμίας, αλλά άπτεται επίσης και της παγκόσμιας δημόσιας υγείας.

«Δυσπιστία»

«Κανείς δεν είναι ασφαλής όσο ο κόσμος ολάκερος δεν είναι ασφαλής. Ο ιός εξαπλώθηκε από ένα μέρος κοντά στην Ουχάν σε 180 χώρες όλου του κόσμου σε λιγότερο από τρεις μήνες», συμπεριλαμβανομένων νησιών και απομακρυσμένων τόπων, δήλωσε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ, η UNICEF και ο Gavi προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι η πανδημία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκστρατείες ανοσοποίησης σε 70 χώρες, απειλώντας περίπου 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους.

Οι προσπάθειες εξάλειψης της πολιομυελίτιδας έχουν σταματήσει σε δεκάδες χώρες και ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς σταμάτησε σε 27 χώρες, ανακοίνωσε η UNICEF.

Σύμφωνα με μοντέλα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που υποστηρίζονται από τη Συμμαχία Gavi, για κάθε θάνατο του Covid-19 που αποτρέπεται από την παύση εκστρατειών εμβολιασμού στην Αφρική, έως 140 άλλοι θα μπορούσαν να προκληθούν από ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτραπούν χάρις σε ένα εμβόλιο.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν αύριο θα διατεθούν στον πενταετή προγραμματισμό κατά τη διάρκεια του οποίου η Συμμαχία ευελπιστεί να ξαναρχίσει τα προγράμματα εμβολιασμού στις χώρες όπου λειτουργεί ,παρέχοντας φθηνότερη πρόσβαση στα εμβόλια, με στόχο να έχει πρόσβαση σε 300 εκατομμύρια παιδιά.

Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τα μέτρα για την καταπολέμησή της, ο Μπέρκλεϊ δηλώνει “αρκετά αισιόδοξος” για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων.

Ωστόσο, ο ίδιος φοβάται για τις επιβλαβείς συνέπειες του «άνευ προηγουμένου» όγκου φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν σήμερα γύρω από τα εμβόλια, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο.

«Η δυσπιστία ανάμεσα στον πληθυσμό και την κυβέρνησή του, οι φήμες και η σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών δεν είναι μόνο στο υψηλότερο επίπεδό τους, αλλά διογκώνονται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια.Ένας τέλειος συνδυασμός προβλημάτων», τονίζει.


Πηγή