Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΧΑΠ: Θετικά δεδομένα για τη θεραπεία ουμεκλιδίνιου / βιλαντερόλης

Οι GSK και Innoviva, Inc. ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από μία μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού σταθερών δόσεων ενός άπαξ ημερησίως χορηγούμενου μουσκαρινικού ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και ενός β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA), του ουμεκλιδίνιου/ βιλαντερόλης (62,5 mcg/25 mcg, UMEC/VI) και του τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης (5 mcg/5 mcg, TIO/OLO), για συμπτωματικούς ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π).

Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy1 και παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση CHEST του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων στο Τορόντο του Καναδά.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε αυτήν τη , ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη 236 ασθενών με Χ.Α.Π, διάρκειας οχτώ εβδομάδων ήταν να αποδειχθεί η μη κατωτερότητα του UMEC/VI συγκριτικά με το TIO/OLO στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως εκτιμάται μέσω του κατώτατου FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) την 8η εβδομάδα.

Αυτό το καταληκτικό σημείο εκπληρώθηκε και, επιπλέον, το UMEC/VI επέδειξε ανωτερότητα έναντι του TIO/OLO, με μία διαφορά 52 mL στον κατώτατο FEV1 την 8η εβδομάδα (UMEC/VI 180 mL έναντι TIO/OLO 128 mL, 95% CI: 28-77, p<0,001).

Και οι δύο θεραπείες επέδειξαν συγκρίσιμο προφίλ ανοχής και ασφάλειας με συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων υπό θεραπεία 25% στην ομάδα του UMEC/VI και 31% στην ομάδα του TIO/OLO. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (UMEC/VI 8%, TIO/OLO 9%), βήχας (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%) και διάρροια (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%).

Ο Eric Dube, SVP, Head Global Respiratory της GSK ανέφερε, «Η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας αποτελεί έναν σαφή στόχο στους ασθενείς με Χ.Α.Π.2 Η πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας έως σήμερα ήταν η έλλειψη διαφοροποίησης εντός της κατηγορίας των LAMA/LABA. Για αυτό και πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη, ως την πρώτη μελέτη απευθείας σύγκρισης εντός κατηγορίας δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων LAMA/LABA.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ο συνδυασμός UMEC/VI παρέχει σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με το συνδυασμό TIO/OLO».

Ο Michael Aguiar, CEO της Innoviva ανέφερε, «Η Χ.Α.Π είναι μία προοδευτική, χρόνια νόσος που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το όφελος του UMEC/VI έναντι του TIO/OLO σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π, στους οποίους ο βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η μέγιστη βρογχοδιαστολή, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα».

Δείτε εδώ τα ενημερωτικά υλικά σχετικά με την επίπτωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π).

localStorage.clear();


Πηγή