Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΧΑΠ: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, έδειξαν ότι το 8,5% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο, ενώ αγνοούν πόσο επικίνδυνη είναι.

Ως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ορίζεται η χρόνια πάθηση των πνευμόνων που προκαλείται από την στένωση των αεραγωγών και την καταστροφή του πνευμονικού ιστού.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Αν και η βασική αιτία ανάπτυξης της νόσου είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι παχύσαρκοι και συγκεκριμένα οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ σε σχέση με ανθρώπους που καπνίζουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν 110.000 ανθρώπους, 50 ετών και άνω.

Ανακάλυψαν ότι μη καπνίστριες με νοσογόνο παχυσαρκία και ΔΜΣ 40 και πάνω είχαν περισσότερες από 13% πιθανότητες να εμφανίσουν ΧΑΠ έναντι 3,5% μη καπνιστριών φυσιολογικού βάρους.

Μη καπνιστές άντρες με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν σχεδόν 8% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο έναντι 2,5% των αντρών που δεν κάπνισαν ποτέ και είχαν φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με τον Senyo Agbeyaka από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, λίγες έρευνες έχουν εστιάσει σε ασθενείς με ΧΑΠ που δεν κάπνισαν ποτέ. Η τωρινή έρευνα εστίασε στους παράγοντες που συνδέονται με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε μη καπνιστές ηλικίας 50 ετών και άνω.

Αν και το κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για ΧΑΠ, η έρευνα αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων με την πάθηση δεν κάπνισαν ποτέ.

Εκτός από την παχυσαρκία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προχωρημένη ηλικία και το χαμηλότερο εισόδημα συνδέονται με τη νόσο σε άντρες και γυναίκες. Το να είναι κάποιος παντρεμένος, επίσης συνδέθηκε με περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ΧΑΠ.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία τακτικών εξετάσεων για ΧΑΠ στους παχύσαρκους και ηλικιωμένους, ακόμη και αν δεν έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Οbesity και βασίστηκε σε στοιχεία από τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

ΧΑΠ: Η άσκηση που βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία

Οι τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση των πνευμόνων


Πηγή