Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Χορός» εκατομμυρίων με τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων παγκοσμίως, εγκαινιάζεται και στη χώρα μας πλέον μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης.

Παρά τις αντιδράσεις, τα συγκεκριμένα σκευάσματα ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος σε μια σειρά από νόσους, όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και έμετοι λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία, ανορεξία κα.
Μάλιστα, για την εφαρμογή του μέτρου όπως επισημαίνει και το υπουργείο Υγείας, απαιτείται μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα, προκειμένου οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν.

Η ΚΥΑ υλοποιεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Στα επόμενα χρόνια, τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης πιθανώς θα παράγονται και θα συσκευάζονται στην Ελλάδα για όσους ασθενείς τα χρειάζονται, όπως έχει αναφέρει προ διμήνου περίπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «απομένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας φαρμακευτικής κάνναβης: με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα. […] Αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Προφανώς, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Υγείας, και είμαστε τώρα σε μια φάση που πιθανόν να χρειαστεί και μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πάντα υπό όρους και με έλεγχο, έτσι ώστε να δώσουμε και αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής που είναι σημαντικός».

Στα 250 δισ. η αγορά

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση, ενώ άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το 2016 το Δίκτυο για την Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία Ηλιόσποροι 250 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και 500 εκατομμύρια διεθνώς έχουν νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική χρήση της κάνναβης.

Στην Ιταλία, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης έχει ξεκινήσει από το 2015, με ευθύνη του στρατού, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη και το Ισραήλ όπου από το 2007 γίνεται παραγωγή κάνναβης από πολλές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ειδική άδεια από το κράτος, και μέρος της παραγωγής εξάγεται σε διάφορα κράτη, όπως π.χ. στις ΗΠΑ.

Πρότυπο θεωρείται και το μοντέλο της Γερμανίας, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελαιώδη εκχυλίσματα και αποξηραμένα λουλούδια κάνναβης που συνταγογραφούνται, όπως όλα τα άλλα φάρμακα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

  • Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο news.gr

localStorage.clear();


Πηγή