Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Χρειάζομαι συμπληρώματα αν ακολουθώ ισορροπημένη διατροφή;

Τα συμπληρώματα βιταμινών αποτελούν μια μεγάλη αγορά, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε χάπια, καραμέλες και σκόνες που προορίζονται για την ενίσχυση της υγείας τους.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Περίπου 59 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν τακτικά κάποια βιταμίνη ή συμπλήρωμα, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 510 δολάρια κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για σπατάλη χρημάτων.

Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως χρειάζεται ένα άτομο για να διατηρήσει την υγεία του, δήλωσε ο Δρ. Matthew Silvis, ειδικός σε θέματα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνετε θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά κλπ., δεν χρειάζεστε πολυβιταμίνη ή συμπλήρωμα», δήλωσε ο Silvis.

«Η γενική απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμπληρώματα. Κάποιοι άνθρωποι ωστόσο πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη λήψη πολυβιταμίνης ή συμπληρώματος».

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Οι έγκυες που χρειάζονται φολικό οξύ για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.
  • Οι ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση που μπορούν να επωφεληθούν από συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
  • Χορτοφάγοι ή άτομα με κοιλιοκάκη που χρειάζονται μια πολυβιταμίνη για να συμπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφούν από τη διατροφή τους.
  • Οι αθλητές που κάνουν εξαντλητικές προπονήσεις.

«Οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν απίστευτες καύσεις σε καθημερινή βάση. Δεν είναι όμως δυνατόν να τρώνε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών για να αναπληρώσουν αυτές τις απώλειες. Από την άλλη δεν μπορούν να χάνουν μυϊκή μάζα. Έτσι αναγκάζονται συχνά να πίνουν ροφήματα πρωτεΐνης, τα οποία αποτελούν ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο πρόσληψης πρωτεϊνών», λέει ο Δρ. Matthew Silvis.

Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι κάνουν αθλητισμό ως χόμπι.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε κάποια πολυβιταμίνη ή συμπλήρωμα, πρέπει να μιλήσετε με γιατρό.

Εάν το σώμα σας δεν χρειάζεται ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός θα το αποβάλει.

Ουσιαστικά, τα χρήματα που ξοδεύονται για τα περισσότερα περιττά συμπληρώματα πηγαίνουν κατευθείαν στην τουαλέτα.

«Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τότε κυριολεκτικά ουρείτε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που λαμβάνετε με την πολυβιταμίνη. Μπορείτε να απορροφήσετε μόνο όσα χρειάζεστε και όταν ξεπερνάτε αυτό το όριο, απλά αποβάλλετε τη βιταμίνη. Η νοοτροπία ότι “αν κάτι είναι καλό, το περισσότερο είναι καλύτερο”, δεν ισχύει», τονίζουν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα και ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση.

Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να βλάψουν την υγεία τους, αν λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα ορισμένων βιταμινών, είπε.

Για παράδειγμα, η περίσσεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μια τοξική κατάσταση που ονομάζεται υπερβιταμίνωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση και το δέρμα, πόνο στα οστά, ακόμη και ηπατική βλάβη.

Εάν ένα άτομο σκοπεύει να λάβει συμπληρώματα, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτό που προσλαμβάνει είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές, δήλωσε ο Silvis.

Πηγή: healthday.com


Πηγή