Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Χρόνιες παθήσεις: 10 αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μην πονάτε

Η φλεγμονή αποτελεί πλέον λέξη-κλειδί και συνδέεται με σχεδόν όλες τις τροφές, τόσο αυτές που την προκαλούν και πρέπει να αποφεύγετε, όσο και αυτές που τη μειώνουν.

Ο λόγος είναι ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.

Κάθε φορά που το σώμα λαμβάνει τροφή ή βιώνει κάποιου είδους «εισβολή», στο ανοσοποιητικό προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εισβολή. Στη συνέχεια, ξεκινά μια δεύτερη διαδικασία που λέγεται αντιφλεγμονώδης δράση, η οποία τροφοδοτείται από τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν ήδη στο σώμα και προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνει κάποιος. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική και τελικά φέρνει το σώμα στην αρχική προ της «εισβολής» κατάσταση.

Ωστόσο, η φλεγμονή γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, όταν η δεύτερη διαδικασία -η αντιφλεγμονώδης- δεν λειτουργεί σωστά για να φέρει το σώμα στην αρχική κατάσταση. Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σε σταθερή βάση, πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Παρά το «στίγμα» που την ακολουθεί, η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία την οποία πρέπει να περάσει το σώμα κάθε φορά που τρώμε, τραυματιζόμαστε ή βιώνουμε κάτι εντός ή εκτός του οργανισμού που δεν έχουμε συνηθίσει. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Είναι δηλαδή εν τέλει μια χρήσιμη διαδικασία για την καταπολέμηση κάθε εισβολέα στον οργανισμό.

Για να αποφύγετε την χρόνια (κακή) μορφή φλεγμονής, πρέπει αρχικά να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η διαχείριση της περίσσειας τροφής είναι πάντα ένα επιπλέον βάρος για το σώμα.

Σε δεύτερη φάση, βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετές από τις παρακάτω αντιφλεγμονώδεις τροφές:

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 τροφές που επιδεινώνουν τις φλεγμονές στο σώμα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Δείτε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Λουτεΐνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται το συστατικό που νικά τις φλεγμονές


Πηγή