Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ψυχικές διαταραχές: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς ψυχικά προβλήματα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιέηλ με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής Λουμίνγκ Λι, μετά από ανάλυση στοιχείων για 1.685 ασθενείς 47 έως 83 ετών, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν μετά από λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Από αυτούς, το 28% είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή (κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, ψύχωση κ.α.), ενώ το 19% τελικά πέθαναν.

Διαπιστώθηκε ότι το 36% των ασθενών με ψυχική διαταραχή πέθαναν μέσα σε δύο εβδομάδες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, το 41% μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ το 45% μέσα σε ένα μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους δεν είχαν ψυχική διαταραχή, ήταν 15%, 22% και 32%.

Οι ασθενείς με διάγνωση ψυχικής διαταραχής, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιθανότερο να είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και άτομα με άλλα υποκείμενα νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, νεφρική νόσος, ηπατική νόσος κ.α.).

Οι άνθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα έχουν βασικές διαφορές σε χημικές ουσίες στον εγκέφαλο τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που το σώμα τους αντιδρά σε μια λοίμωξη, είπε η δρ Λι. Αυτό αποτελεί μια βιολογική εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του κορονοϊού.

«Η προϋπάρχουσα ψυχιατρική διάγνωση μπορεί να προδιαθέτει για χειρότερη πορεία της υγείας όσων νοσηλεύονται για Covid-19. Όσοι έχουν ιστορικό ψυχιατρικών διαγνώσεων, θα πρέπει να μειώνουν στο ελάχιστο δυνατό την έκθεση τους στον κορονοϊό, ώστε να μην αρρωστήσουν από αυτόν», ανέφερε η δρ Λι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Άγχος και κατάθλιψη: Πώς επιδρούν στη δομή του εγκεφάλου

Κορονοϊός: Μετατραυματικό στρες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι & νοσηλευτές στους οίκους ευγηρίας

Κατάθλιψη: Ποιες αλλαγές επιφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο (εικόνες)

 


Πηγή