Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση εμφανίζεται όταν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης λαμβάνει υπόψη πόσο αίμα διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία και την αντίσταση που συναντά ενώ η καρδιά είναι σε λειτουργία.

Οι στενές αρτηρίες αυξάνουν την αντίσταση. Όσο στενότερες είναι οι αρτηρίες, τόσο υψηλότερη θα είναι η αρτηριακή πίεση.

Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η υπέρταση είναι αρκετά συχνή. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν αλλάξει πρόσφατα, εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες πάσχουν από υπέρταση.

Η υπέρταση αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Συνήθως, δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα. Αλλά ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανά σας, ειδικά στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα μάτια και τα νεφρά.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική. Οι τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση σε διάστημα μερικών εβδομάδων για να διαπιστώσει εάν ο αριθμός παραμένει αυξημένος ή πέφτει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η θεραπεία για την υπέρταση περιλαμβάνει τόσο συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπάρχουν δύο τύποι υπέρτασης, ενώ κάθε τύπος έχει διαφορετική αιτία.

Πρωτογενής υπέρταση

Η πρωτογενής υπέρταση ονομάζεται επίσης ιδιοπαθής υπέρταση. Αυτό το είδος υπέρτασης αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτόν τον τύπο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφείς ποιοι μηχανισμοί προκαλούν την αργή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να παίξει ρόλο.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Γονίδια: Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπέρταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις ή γενετικές ανωμαλίες που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.

Φυσικές αλλαγές: Εάν κάτι στο σώμα σας αλλάξει, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα σε όλο το σώμα σας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι ένα από αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι οι αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών σας λόγω της γήρανσης μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία νατρίου και υγρών του σώματος. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Περιβάλλον: Με την πάροδο του χρόνου, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Δευτερογενής υπέρταση

Η δευτερογενής υπέρταση εμφανίζεται συνήθως γρήγορα και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή από την πρωτογενή υπέρταση. Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενή υπέρταση είναι:

  • Νεφρική Νόσος
  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
  • Προβλήματα με τον θυρεοειδή
  • Παρενέργειες φαρμάκων
  • Χρήση ναρκωτικών ουσιών
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή χρόνια χρήση
  • Προβλήματα επινεφριδίων
  • Ενδοκρινικοί όγκοι

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;

Η υπέρταση είναι γενικά μια σιωπηλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να φτάσει η κατάσταση σε επίπεδα αρκετά σοβαρά ώστε τα συμπτώματα να γίνουν εμφανή. Ακόμη και τότε όμως, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε άλλα θέματα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πονοκεφάλους
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ρινορραγίες
  • έξαψη
  • ζάλη
  • πόνο στο στήθος
  • αλλαγές στην όραση
  • αίμα στα ούρα

Επιλογές θεραπείας για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Διάφοροι παράγοντες βοηθούν τον γιατρό σας να καθορίσει την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον τύπο υπέρτασης που έχετε και ποιες αιτίες έχουν εντοπιστεί.

Επιλογές θεραπείας πρωτογενούς υπέρτασης

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει πρωτογενή υπέρταση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής σας πίεσης. Εάν οι αλλαγές στη ζωή από μόνες τους δεν αρκούν ή εάν σταματήσουν να είναι αποτελεσματικές, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.

Επιλογές θεραπείας δευτερογενούς υπέρτασης

Εάν ο γιατρός σας αντιληφθεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί την υπέρταση, η θεραπεία θα επικεντρωθεί σε αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν οφείλεται σε κάποιο φάρμακο, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο που δεν προκαλεί αυτή την παρενέργεια.

Μερικές φορές, η υπέρταση είναι επίμονη παρά τη θεραπεία για την υποκείμενη αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξετε τον τρόπο ζωής και να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεση.


Πηγή