Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το μελάνωμα είναι η έκτη πιο συχνή και θανατηφόρα κακοήθεια, υπεύθυνη για το 4% όλων των θανάτων από καρκίνο και σχετιζόμενο με τους 6 από κάθε 7 θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος.

Μια διεξοδική κατανόηση των τάσεων επίπτωσης, των ποσοστών θνησιμότητας, των παραγόντων κινδύνου και της γενετικής αυτού του θανατηφόρου καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινωνική συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) σε όλες τις μορφές της και του δερματικού μελανώματος.

Προβλέπεται ότι 1 στους 5 θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις ετησίως.

Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου, τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων και των πλακωδών κυττάρων είναι ∼100 φορές πιο συνηθισμένες μορφές από το μελάνωμα και μόνο το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων συνδέεται σπανίως με την προκύπτουσα μετάσταση και το θάνατο.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει ότι το μελάνωμα είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών, με 68.000 πρόσφατα διαγνωσμένες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010.

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας του καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμήθηκε στα 650 εκατομμύρια δολάρια το 2007 και όταν συμπεριλήφθηκε και το μελάνωμα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα το ετήσιο κόστος θεραπείας του καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια: περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια για καρκίνους δέρματος χωρίς μελάνωμα και 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για μελάνωμα.

Τα ποσοστά συχνότητας ποικίλλουν επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στην Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία σε σύγκριση με τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Οι MacKie et al υποθέτουν ότι αυτή η γεωγραφική κατανομή μπορεί να σχετίζεται με την συμπεριφορά έκθεσης στον ήλιο και ιδίως την τάση των Βόρειων Ευρωπαίων να κάνουν διακοπές σε ηλιόλουστα κλίματα, με αποτέλεσμα την έντονη, διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο.

Μια σουηδική μελέτη ανέφερε 46.337 μελανώματα που διαγνώστηκαν κατά την περίοδο 1960 έως 2004, αποκαλύπτοντας σαφώς μια αύξηση στη συχνότητα μελανωμάτων του κορμού και των κάτω άκρων.

Ο αριθμός των μελανωμάτων της κεφαλής και του λαιμού έχει επίσης αυξηθεί, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από άλλες περιοχές και σχετίζονται κυρίως με ηλικιωμένα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Τα πρωτογενή μελανώματα του κορμού και των κάτω άκρων έχουν συσχετιστεί με διαλείπουσα, υψηλής έντασης έκθεση στον ήλιο, σε αντίθεση με τα μελανώματα της κεφαλής και του λαιμού, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.

Σπίλοι και μελάνωμα

Υπεριώδης ακτινοβολία και ανάπτυξη του μελανώματος

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο κύριος παράγοντας περιβαλλοντικού κινδύνου για την ανάπτυξη πρωτογενούς δερματικού μελανώματος είναι η ηλιακή ακτινοβολία , η οποία μπορεί να υποδιαιρεθεί σε υπεριώδης Α (UVA), υπεριώδης Β (UVB) και υπεριώδης Γ ακτινοβολία (UVC). Το άμεσο μαύρισμα προκαλείται από την ακτινοβολία Α και ξεθωριάζει μέσα σε ώρες ή ημέρες. Η καθυστέρηση του μαυρίσματος διαρκεί 2 έως 3 ημέρες μετά την αρχική έκθεση σε UVA ή UVB και διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες.

Το μαύρισμα μετά από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και τον δείκτη UV. Ο δείκτης UV όπως υπολογίστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ υπολογίζεται σε κλίμακα από 0 έως 11 και λαμβάνει υπόψη τα μήκη κύματος των UVB (290-320 nm), UVA (320-400 nm) ακτινοβολιών, την αντοχή της ηλιακής ακτινοβολίας UVR σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους, την προσαρμοσμένη ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, την συγκέντρωση του όζοντος και την ποσότητα του νέφους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε τι τύπο δέρματος έχετε εδώ

Αφαίρεση σπίλων και βιοψία

Πληροφορίες

www.dermatologikokentro.gr

dermatologikokentro.gr

dermatologikokentro.gr




Πηγή