Η κατανάλωση καρυδιών έχει πολλαπλά οφέλη, ενισχύοντας την υγεία.
Μια χούφτα καρύδια την ημέρα φαίνεται ότι είναι ευεργετική, υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου, προστατεύοντας την καρδιά, ενώ φαίνεται να βοηθά στον ύπνο. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα καρύδια αποτελούν τον πιο θρεπτικό ξηρό καρπό.
Οι λόγοι που θα σας κάνουν να τρώτε καρύδια κάθε μέρα
Προστασία της καρδιάς
«Τα καρύδια είναι στην πραγματικότητα ο μοναδικός ξηρός καρπός που έχει πραγματικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, οπότε κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε στο Verywell η Φωτεινή Δημόπουλος, RD, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai.
Τα ωμέγα-3 είναι γεμάτο οφέλη για τον οργανισμό, προστατεύοντας την καρδιά και προλαμβάνοντας εγκεφαλικά επεισόδια. Το σώμα δεν παράγει από μόνο του ωμέγα-3, οπότε πρέπει να λαμβάνετε αρκετά μέσω της διατροφής σας.
Πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
Το σώμα χρειάζεται, επίσης, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να λειτουργήσει καλύτερα και τα καρύδια αποτελούν πηγή και των δύο. Περίπου 28 γρ. καρύδια περιέχει 4,32 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1,9 γραμμάρια φυτικών ινών.
Μελέτη του περιοδικού Nutrients διαπίστωσε ότι αν οι Αμερικανοί που συνήθως δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς προσθέσουν μόλις μία χούφτα καρύδια στη διατροφή τους κάθε μέρα, πιθανότατα θα δουν βελτιωμένη «ποιότητα διατροφής και επάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών που δεν καταναλώνονται επαρκώς».
Τα καρύδια υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Η κατανάλωση καρυδιών με το πρωινό φαίνεται να προάγει την καλύτερη αντίληψη. Μελέτη μικρής κλίμακας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Food & Function, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν καρύδια το πρωί αντιδρούσαν ταχύτερα σε εργασίες εκτελεστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καρύδια το πρωί.
Είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις ανάκλησης μνήμης έξι ώρες μετά την κατανάλωση των καρυδιών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έτρωγαν. Η Δημόπουλος δήλωσε ότι τα αντιοξειδωτικά στα καρύδια πιστεύεται ότι προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
Κοιμάστε καλύτερα
Περιέχοντας φυσική μελατονίνη, τα καρύδια βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και να κοιμηθείτε, όπως δήλωσε στο Verywell η Τζούλια Ζουμπάνο, RD, διαιτολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic.
Μια δημοσίευση του 2017 στο Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μελατονίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αϋπνίας.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Ειδικοί αναφέρουν ότι τα καρύδια μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ορισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και μειωμένη ανάπτυξη όγκων καρκίνου του μαστού.
Εντάσσοντας τα καρύδια στη διατροφή σας
Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει να τα καταναλώνετε σκέτα, μπορείτε να τα προσθέσετε σε σμούθι και σαλάτες. Επίσης, αποτελούν ιδανικό σνακ για τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα.
Πηγή