Οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί κατά 80% στους νέους τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά παραγόντων που πιθανώς ευθύνονται για το φαινόμενο, από την αύξηση της ρύπανσης έως την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και των μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.
Ερευνητές στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν τώρα ότι η κατανάλωση μιας «φλεγμονώδους διατροφής» μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία.
Στα τρόφιμα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, τα ροφήματα με ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα λευκά ζυμαρικά ή το ψωμί, και τα εντόσθια.
Στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνονται τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς και ο καφές, το κρασί και, παραδόξως, η πίτσα.
Η τακτική κατανάλωση λευκού, συσκευασμένου ψωμιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά περισσότερο από 33%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η συχνή κατανάλωση ζαμπόν, μπέικον και ζαχαρούχων ποτών συνεπάγεται τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Παράλληλα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πορτοκαλί λαχανικών, όπως είναι οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, καθώς και η κατανάλωση καφέ, μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία.
Η πίτσα ταξινομήθηκε ως αντιφλεγμονώδες τρόφιμο, καθώς περιέχει μαγειρεμένες ντομάτες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που κατανάλωναν περισσότερα φλεγμονώδη τρόφιμα, είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν πολύ λίγα.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.625 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες, αλλά όχι πέρα από αυτούς.
Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων από 18 ομάδες – εννέα προφλεγμονώδη και εννέα αντιφλεγμονώδη.
Κατά τη διάρκεια μιας τριετούς παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ανήκαν στο ανώτερο 20% της κατανάλωσης των πιο φλεγμονωδών τροφίμων, είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν σε χαμηλότερο ποσοστό.
Επίσης, το 20% των ασθενών με την πιο φλεγμονώδη διατροφή είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά σε σύγκριση με το 20% των ασθενών με τη λιγότερο φλεγμονώδη διατροφή.
Όταν λήφθηκε υπόψη η σωματική άσκηση, οι ασθενείς που κατανάλωναν τη λιγότερο φλεγμονώδη διατροφή και διατηρούσαν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Η πρόεδρος της ASCO και κορυφαία ογκολόγος Julie Gralow δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «πρέπει να συνταγογραφούμε υγιεινή διατροφή και άσκηση, καθώς συνδυασμός των δύο δρα συνεργιστικά».
Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ASCO, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, μείωσαν τον κίνδυνο εξάπλωσης ή επανεμφάνισης της νόσου κατά 38%.
Διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αύξησε τις πιθανότητες σχεδόν δυόμισι φορές.
«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες προσφέρουν προστατευτικά οφέλη», ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που για πολύ καιρό θεωρούνταν ασθένεια της τρίτης ηλικίας, προσβάλλει όλο και περισσότερο άτομα ηλικίας 20, 30 και 40 ετών, ένα φαινόμενο που έχει προβληματίσει τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Mail Online
Πηγή