Οι φράουλες και άλλα φρούτα που εμπίπτουν στην κατηγορία των μούρων (σμέουρα, κράνμπερι κλπ.) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δεν είναι όμως τα μόνα.
Δείτε ποιες άλλες τροφές αξίζει να προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, αντιοξειδωτικά με πολλά οφέλη για την υγεία. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερο κακάο από την αντίστοιχη σοκολάτα γάλακτος.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες και η συχνή κατανάλωσή της βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και υποστηρίζει:
- Τη λειτουργία του εγκεφάλου
- Το μικροβίωμα του εντέρου
- Την υγεία της καρδιάς
- Τη διάθεση
Μήλα
Περιέχουν φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βιταμίνη C. Τα αποξηραμένα μήλα μάλιστα, έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βρίσκεται στα μήλα μπορεί να βοηθήσει στα εξής:
- Μείωση της φλεγμονής
- Βελτίωση της ηπατικής βλάβης
- Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
- Πρόληψη του διαβήτη
- Προστασία από τη βλάβη των κυττάρων
Καρύδια
Τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, ρεσβερατρόλη, κατεχίνες και ελλαγιτανίνες. Αυτές οι ενώσεις αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες (βλάβη από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες όταν υπερτερούν σε αριθμό από τα αντιοξειδωτικά), καταπολεμούν τη φλεγμονή και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Έρευνα για τα αντιοξειδωτικά στα καρύδια δείχνει ότι η ενσωμάτωση αυτού του ξηρού καρπού στη διατροφή σας, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου.
Πεκάν
Τα πεκάν περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια. Αυτός ο ξηρός καρπός παρέχει επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε από τα μύρτιλλα.
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα πεκάν βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
Γκότζι μπέρι
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μπορούν να υποστηρίξουν την όραση και την υγεία της καρδιάς, καθώς και τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, περιέχουν πενταπλάσια βιταμίνη C από τα μύρτιλλα.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που λέγονται ανθοκυανίνες και πιστεύεται ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τανίνες, αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου και να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Σπόροι Chia
Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, όπως χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, κερσετίνη και καμφερόλη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του ήπατος, της καρδιάς και του εντέρου.
Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στους σπόρους chia, θα μπορούσαν επίσης να καταπολεμήσουν τα σημάδια γήρανσης
Καφές
Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μύρτιλλα, τα οποία βοηθούν στα εξής:
- Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
- Προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες
- Μειώνουν τη φλεγμονή
- Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Παράγοντες όπως η ποιότητα των κόκκων καφέ, ο χρόνος καβουρδίσματος και η διάρκεια της παρασκευής, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα των αντιοξειδωτικών.
Κανέλα
Οι πολυφαινόλες και το κιναμωμικό οξύ που υπάρχουν στην κανέλα προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη και προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην κανέλα μπορεί να συμβάλουν στα εξής:
- Έλεγχο σακχάρου στο αίμα
- Διαχείριση διαβήτη
- Υγεία της καρδιάς
- Aνοσοποιητικό
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων κανέλας αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνει τη φλεγμονή στην κυκλοφορία του αίματος.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και κατεχίνες από τα μύρτιλλα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.Αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορεί να:
- Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
- Υποστηρίζουν την πέψη
- Μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος
- Υποστηρίζουν την στοματική υγεία
Μην προσθέτετε γάλα στο πράσινο τσάι, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα αντιοξειδωτικά του οφέλη.
Ρόδι
Οι ενώσεις στα ρόδια, όπως οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες και οι ελλαγιτανίνες, μπορούν να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη. Τα ρόδια και ο χυμός τους μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις και να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος και του πεπτικού.
Πηγή: verywellhealth
Πηγή