Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

14 συμβουλές για να πάψετε να πεινάτε και να σταματήσετε να παίρνετε βάρος

Συχνά τρώμε χωρίς να πεινάμε πραγματικά, μόνο και μόνο επειδή βαριόμαστε ή γιατί μας κυριεύει συναισθηματική πείνα. Είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά με τις συμβουλές που ακολουθούν θα καταφέρετε να μειώσετε αισθητά το αίσθημα τις λιγούρας και την επιθυμία για φαγητό. 

Στο άρθρο που ξεκινήσατε να διαβάζετε δίνουμε 14 απλές συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε θα καταφέρετε να μην τρώτε άσκοπα, μειώνοντας τις περιττές θερμίδες που προσθέτουν βάρος.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του άσκοπου τσιμπολογήματος όταν δεν πεινάτε είναι ότι τελικά οδηγεί σε ενοχή και μείωση της αυτοεκτίμησης ενώ προσθέτει κιλά που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, το ήπαρ στέλνει σήματα στον υποθάλαμο για να τα αντικαταστήσει και αυτό γίνεται όταν πεινάμε. Το πρόβλημα έγκειται όταν τρώμε χωρίς να αισθανόμαστε αυτά τα σήματα και δεν αναφέρομαι για μια φορά στο τόσο αλλά όταν αυτό γίνεται συστηματικά.

Τι βοηθά όμως πραγματικά ώστε να μην νιώθουμε αυτή την ενοχλητική λιγούρα;

1. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλές θερμίδες και αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας. Επιλέξτε πίτουρο σιταριού, chia, ολικής αλέσεως ψωμί, μπιζέλια, καρότα, φακές, ρεβίθια, φιστίκια ή αμύγδαλα.

NERO-VRADY.jpg

2. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Για να ελέγξετε αν είστε πεινασμένος/η πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε 15 λεπτά για να δείτε αν εξακολουθείτε να πεινάτε.

Επίσης, η αφυδάτωση προκαλεί πείνα, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να είστε ενυδατωμένοι πάντα. Συνιστάται να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως και ειδικότερα το καλοκαίρι.

milo-3.jpg

3. Είστε πεινασμένοι; Φάτε ένα μήλο

Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι προτιμήστε να φάτε ένα μήλο αντί μια μπριζόλα, ζυμαρικά ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα.

1643645431833-275129223-nero-fagito.jpg

4. Φάτε φαγητό σε πιάτο του γλυκού

Μια μικρή μερίδα φαγητού κόβει πάντα την πείνα ενώ δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες ή να επιλέγετε φαγητά ολιγοθερμιδικά.

ypnos

5. Πάρτε έναν μικρό υπνάκο

Είναι γνωστό ότι όταν νιώθουμε ατονία τρώμε. Όμως, αν κοιμηθούμε και ξεκουραστούμε ίσως δεν έχουμε την ανάγκη να φάμε για να πάρουμε δυνάμεις.

gunaika-fagito.jpg

6. Μασάτε αργά

Εάν τρώτε πιο αργά, ο εγκέφαλός σας θα πάρει το σήμα του κορεσμού κατά συνέπεια θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

kallokairines-suntages-gia-salata.jpg

7. Φάτε πρώτα μια σαλάτα

Μια σαλάτα με μια κουταλιά της σούπας αγνό ελαιόλαδο είναι χορταστική ενώ παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Έτσι, στη συνέχεια, θα φάτε πολύ λιγότερο φαγητό.

1643647098294-660331360-dialogismos.jpg

8. Κάντε διαλογισμό

Ένα από τα οφέλη του διαλογισμού είναι ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος, ενώ θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τις αισθήσεις του σώματός σας αποκτώντας έλεγχο πάνω του.

Caucasian woman standing in kitchen making dinner. staying at home in isolation during quarantine lo

9. Αποφύγετε τις εκπομπές μαγειρικής

Οι εκπομπές μαγειρικής και οι διαφημίσεις με ελκυστικά πιάτα οδηγούν στην ενεργοποίηση του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένος/η.

zaxari-apoxi.jpg

10. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μεταβάλει την ορμονική ισορροπία των εντέρων, να επιβραδύνει την παραγωγή λεπτίνης (ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη) και να αυξήσει τη γκρελίνη (ορμόνη που διεγείρει την όρεξη).

voutrsisma-dontion.jpg

11. Πλύνετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό

Σίγουρα μετά από το πλύσιμο των δοντιών έχετε λιγότερη επιθυμία να φάτε. Δεν το έχετε προσέξει;

1643647474886-235571115-alati.jpg

12. Αποφύγετε το αλάτι

Το αλάτι οδηγεί σε αφυδάτωση και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πείνα από τη δίψα.

1643644168062-265149634-4-proxeiro-fagito.jpg

13. Αποφύγετε να τρώτε κοινωνικά

Συχνά κατά τη διάρκεια διαλείμματος από την εργασία οι άνθρωποι τρώνε πρόχειρο φαγητό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Ειδικότερα αν τρώνε με συναδέλφους- καθώς παρασύρονται από τις επιλογές τους- μπορούν να φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

diavasma.jpg

14. Κάντε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή σας από το φαγητό

Όταν αισθάνεστε την αίσθηση της πείνας, παρά το γεγονός ότι έχετε φάει πρόσφατα, μπορείτε να ασχοληθείτε μια μια δραστηριότητα της αρεσκείας σας η οποία θα σας κάνει να ξεχαστείτε και να μην κατευθύνεστε προς το ψυγείο.


Πηγή