Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
20 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Σήμερα υπάρχει λύση

20 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Σήμερα υπάρχει λύση

Τη λένε «σιωπηρή νόσο», γιατί τα συμπτώματά της ενδέχεται να μην είναι ορατά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κι όμως, σήμερα αφορά στην Ελλάδα περισσότερες από 500.000 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών, από τους οποίους 75% δεν το γνωρίζει καν.

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και αλλοίωση της δομής των οστών, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Σήμερα είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία, κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο τα κατάγματα του μηριαίου οστού ανέρχονται σε 15.000, ενώ στατιστικά οι θάνατοι από οστεοπόρωση ξεπερνούν εκείνους από καρκίνο του μαστού.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά την συχνότητα και την σοβαρότητα της νόσου, το 93% των ανδρών και το 58% των γυναικών δεν έχουν κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας! Έτσι, η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται συχνά μετά από την εμφάνιση ενός σχετιζόμενου κατάγματος, παρότι οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα όπως πόνο στα οστά, αστάθεια, απώλεια ύψους, αλλά και τη χαρακτηριστική «καμπούρα».

Η εμφάνιση της οστεοπόρωσης οφείλεται σε παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση, η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές όπως εκείνες του θυρεοειδούς, η λήψη φαρμάκων (κορτιζονούχα, αντιπηκτικά κ.ά.), οι χημειοθεραπείες, το χαμηλό σωματικό βάρος, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, αλλά και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Παρόλο που για χρόνια θεωρούνταν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, η οστεοπόρωση προλαμβάνεται, αλλά και δύναται να αναστραφεί. Η πιο αποτελεσματική βάση για την αντιμετώπισή της έχει τις ρίζες της σε έναν νόμο της βιολογίας γνωστό από πολύ παλιά. Ο νόμος του Βολφ (1896) απέδειξε ότι τα οστά προσαρμόζονται στα φορτία τα οποία φέρουν και πως, εάν η φόρτιση στα οστά αυξηθεί, αυτά θα αναδιοργανωθούν και θα γίνουν πιο ισχυρά, ως απάντηση στα φορτία που δέχονται.

Έκτοτε, χιλιάδες σχετικές μελέτες επιβεβαίωσαν τον νόμο του Βολφ, ωστόσο δεν ήταν γνωστό ποιο είναι το ελάχιστο φορτίο που απαιτείται για να προκληθεί προσαρμοστική απάντηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, κι έτσι η γνώση δεν είχε πρακτική εφαρμογή. Μια πρόσφατη έρευνα των Deere & Tobias (2012) απέδειξε ότι το ελάχιστο φορτίο που πρέπει να δεχτεί το οστό στην περιοχή του ισχίου ώστε να υπάρξει οστεογένεση είναι 4,2 φορές το σωματικό βάρος κάθε ατόμου.

Αυτή ήταν η απαρχή μιας «επανάστασης» στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, η οποία έγινε γνωστή στο διεθνές κοινό με τη σφραγίδα της OsteoStrong. Χρησιμοποιώντας 4 υπερσύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα μυοσκελετικής ενδυνάμωσης, η  OsteoStrong, η οποία απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης με ποικίλα μυοσκελετικά προβλήματα, επιτυγχάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα την  ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πόνους στη μέση, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προβλήματα ισορροπίας, αλλά και την κακή στάση του σώματος.  Κι όλα αυτά χωρίς κόπο, γυμναστική, φάρμακα ή ειδική διατροφή, αλλά και με απόλυτη ασφάλεια.

Από τις αρχές του 2019, η OsteoStrong βρίσκεται και στην Ελλάδα, προσφέροντας τα ευεργετικά της αποτελέσματα σε γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας που χρειάζονται ή επιθυμούν να δυναμώσουν το σκελετική τους κατάσταση. Συνδυάζοντας μοναδικά τις αρχές της ανθρώπινης φυσιολογίας με τη σύγχρονη τεχνολογία, η μέθοδος προλαβαίνει αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αναστρέφει την οστεοπόρωση, αποτελώντας το πιο αποτελεσματικό, ασφαλές και ανώδυνο μυστικό για μια από τις πιο συχνές αλλά αντιμετωπίσιμες νόσους της εποχής μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή