Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
5 τρόποι για να προλάβουμε την τριχόπτωση

5 τρόποι για να προλάβουμε την τριχόπτωση

Σας ανησυχεί η μοίρα των μαλλιών σας; Δεν είστε οι μόνοι. Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει ότι μέχρι την ηλικία των 35, τα δύο τρίτα των ανδρών έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσό των μαλλιών τους, και μέχρι τα 50, οι τρίχες του 85% των ανδρών γίνονται πολύ πιο αδύναμες. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ελέγξουμε την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε δραστικές μεθόδους.

Μακριά από τσιγάρα και ήλιο

Δεν είναι ακριβώς καινούριες πληροφορίες ότι αυτά τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά οι επιπτώσεις φαίνεται πως εκτείνονται και στα μαλλιά μας. Μία μελέτη του 2011, της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρούργων εξέτασε 66 δίδυμους άντρες· το κάπνισμα, όπως και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την τριχόπτωση.

Προσοχή στην πιτυρίδα

Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι η πιτυρίδα ήταν ακόμα ένα από τα καθοριστικά σημάδια για την τριχόπτωση. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο, είναι συνετό να επενδύσετε σε ένα ισχυρό αντιπιτυριδικό σαμπουάν.

Φτιάξτε τη διατροφή σας

Τα μαλλιά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώνουν και να είναι υγιή. Αν καταναλώνουμε συνεχώς ζάχαρη, τηγανιτά και επεξεργασμένα λιπαρά, κάνουμε κακό και στα μαλλιά μας. Για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί ότι οι άνδρες με ανεβασμένη πίεση και υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τα μαλλιά τους. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν αρκετές σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στα μαλλιά μας.

Καφεΐνη

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, η καφεΐνη βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, μπλοκάροντας τη δράση του χημικού DHT, που κάνει κακό στους θύλακες. Δυστυχώς, το να πίνουμε απλά αρκετό καφέ δεν βοηθά, μιας και για να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης, θα έπρεπε να πιούμε γύρω στις 60 κούπες καφέ! Αντίθετα, οι επιστήμονες συστήνουν τοπική χρήση, με σαμπουάν που περιέχουν καφεΐνη. Αξίζει την δοκιμή, μιας και έχουν αναφερθεί αποτελέσματα με αύξηση του μήκους των μαλλιών κατά 40%!

Λιγότερο στρες

Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση, όπως τοπική αλωπεκία, που είναι η έλλειψη μαλλιών σε μια μικρή περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή στις περιόδους άγχους, το σώμα μας επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας – παρ’ όλα αυτά, τα μαλλιά μπορούν να φυτρώσουν ξανά μόλις το άγχος τεθεί υπό έλεγχο.

 

 

 

 

Πηγή: iatronet.gr