Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
7 τρόποι να καθυστερήσετε την περίοδό σας

7 τρόποι να καθυστερήσετε την περίοδό σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί μια γυναίκα να θέλει να καθυστερήσει την έμμηνο ρύση της.

Μερικές φορές, η περίοδος πέφτει σε ένα σημαντικό ταξίδι ή μια ειδική περίσταση ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε… ενστικτώδεις ορμές.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν συνίσταται να το κάνετε αν δεν σας το πει ο γυναικολόγος σας. Αν όμως το θέλετε ούτως ή άλλως, γνωρίστε κάποιες μεθόδους και εφαρμόστε τες με δική σας ευθύνη.

Τα αντισυλληπτικά

Τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά χάπια αποτελούνται από 28 χάπια. Από αυτά, τα 21 περιέχουν δραστικές συνθετικές ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα), οι οποίες έχουν ως στόχο την πρόληψη της ωορρηξίας. Τα υπόλοιπα 7 είναι ανενεργά χάπια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνουν ορμόνες αλλά είναι εικονικά (placebo). Την περίοδο που λαμβάνετε τα ανενεργά χάπια θα παρουσιάσετε αιμορραγία, παρόμοια με αυτή της κανονικής περιόδου. Αν παραλείψετε τα 7 τελευταία χάπια και ξεκινήσετε ένα νέο κουτί τότε η περίοδος δεν θα σας έρθει μέχρι να τα λάβετε. Αν το κάνετε αυτό ενδεχομένως να παρατηρήσετε λίγες σταγόνες αίμα μεταξύ των περιόδων σας.

Το λεμόνι

Πολλές γυναίκες έχουν δοκιμάσει αυτόν τον παλιό μύθο και έχουν παρατηρήσει ότι πράγματι η κατανάλωση λεμονιών καθυστερεί την εμφάνιση της περιόδου ή την διακόπτει νωρίτερα. Ωστόσο καμία επίσημη έρευνα δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο ενώ δεν έχουν μελετηθεί οι παρενέργειες μιας τέτοιας μεθόδου. Κάποιες γυναίκες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το λεμόνι προκαλεί έντονες κράμπες ενώ η επόμενη περίοδός τους είναι πιο επώδυνη.

Οι φακές

Σας αρέσουν οι φακές; Αν όχι, παραλείψτε αυτήν την -επίσης μη επιστημονική- μέθοδο. Αν τρώτε ένα πιάτο φακές σούπα κάθε μέρα για μια εβδομάδα πριν την περίοδό σας, ενδέχεται να την καθυστερήσετε αρκετά.

Το στρες

Ενώ φυσικά δεν μπορείτε κι ούτε θέλετε να αυξήσετε το άγχος στη ζωή σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι η πνευματική σας κατάσταση επηρεάζει την έμμηνο ρύση σας. Αν λοιπόν διανύσατε πρόσφατα μια περίοδο έντονου άγχους, τότε μην αγχώνεστε και για την περίοδό σας γιατί μάλλον θα αργήσει να έρθει.

Softcup

Ένας άλλος τρόπος, όχι για να διακόψετε την περίοδό σας αλλά για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματά της αποτελεί ένα αμερικανικό προϊόν, το Softcup. Αποτελεί ένα μικρό ελαστικό κυπελάκι (φανταστείτε ένα μικρό προφυλακτικό) το οποίο χρησιμοποιείται από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους έτσι ώστε να συλλέγει τη ροή. Μπορεί να φορεθεί για έως και 12 ώρες και μπορείτε με αυτό να έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς να γίνει αντιληπτό από το σύντροφό σας. Παρόλο που δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, μπορείτε να το προμηθευτείτε διαδικτυακά. Πριν προβείτε σε μια τέτοια κίνηση όμως, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Προσοχή: Το προϊόν αυτό δεν αποτελεί μέτρο αντισύλληψης.

Ο θηλασμός

Ο αποκλειστικός θηλασμός αναστέλλει την επάνοδο της περιόδου καθώς οι ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή γάλακτος είναι οι ίδιες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Αν εξακολουθήσετε να θηλάζετε αποκλειστικά το βρέφος σας για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του (όπως συνιστά και ο ΠΟΥ), τότε πιθανώς η περίοδος να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Επίσης, όταν τα γεύματα από το στήθος αραιώνουν, κάτι που γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, φαίνεται να αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης της έμμηνου ρύσεως.

Όχι στα καυτερά

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να κάνουν την περίοδό σας να έρθει νωρίτερα από το κανονικό. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αλλά καλού κακού αποφύγετε τα πικάντικα όταν είστε κοντά στις μέρες σας.

Πηγή: baby.gr