Τετάρτη , 8 Δεκέμβριος 2021
Αφαίρεση ωοθηκών: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Αφαίρεση ωοθηκών: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Η προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού γυναίκες με BRCA1 ή BRCA2 γονιδιακές μεταλλάξεις.

Κατά την ωοθηκεκτομή, όπως λέγεται η αφαίρεση των ωοθηκών, ο χειρουργός αφαιρεί τις δύο ωοθήκες, τα όργανα που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της μήτρας.

AdTech Ad

Η αφαίρεση των ωοθηκών μειώνει σημαντικά την ποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα και επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού που χρειάζεται αυτές τις ορμόνες για να αναπτυχθεί.

Νέα έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα μια σοβαρή επίπτωση που μπορεί να έχει για μια γυναίκα η αφαίρεση των ωοθηκών της.

bigstock Large intestine 88002989

Ειδικότερα, γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο ωοθηκών είχαν 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο σε σχέση με όσες υποβλήθηκαν σε αφαίρεση μιας ωοθήκης.

Η ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο επηρεάζεται από ορμονικούς παράγοντες και η αφαίρεση των ωοθηκών αλλάζει τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών μιας γυναίκας.

Σε 195.973 γυναίκες στη Σουηδία που είχαν υποστεί αφαίρεση ωοθηκών μεταξύ 1965 και 2011, υπήρχε 30% αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στο παχύ έντερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Η ερευνήτρια Dr. Josefin Segelman, δήλωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο παχύ έντερο αυξήθηκε μετά την ωοθηκεκτομή σε γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής και μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Γι’ αυτό και η προφυλακτική αφαίρεση των φυσιολογικών ωοθηκών θα πρέπει να γίνεται σε γυναίκες με σαφή ένδειξη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Surgery.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr