Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια επικείμενης καρδιακής προσβολής

Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια επικείμενης καρδιακής προσβολής

Κατά την περίοδο αυτών των εορταστικών ημερών και ειδικά κατά τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα, οπότε και οι περισσότεροι Έλληνες καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λιπαρών τροφών στο πασχαλινό τραπέζι, τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται κατακόρυφα.

Η νηστεία των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών (αρνί, κοκορέτσι, αβγά κλπ) και την σωματική καταπόνηση (προετοιμασία τραπεζιού, σούβλισμα, χορός κλπ) οδηγούν σε μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης καρδιακά επεισόδια, ειδικά σε άτομα που έχουν εξασθενημένη καρδιά ή έχουν ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπενθυμίσουμε ποια είναι εκείνα τα πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής ή κάποιου καρδιακού επεισοδίου, ώστε να μπορέσετε να σπεύσετε σε βοήθεια οποιουδήποτε αρχίσει να νιώθει κάποιο σύμπτωμα.

Ένα άτομο που βιώνει μια καρδιακή προσβολή δεν μπορεί ακόμη να είναι σίγουρο για το τι του συμβαίνει. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και ακόμη και κάποιος που είχε στο παρελθόν ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα σε ένα επόμενο.

Αν και ο πόνος ή το “πλάκωμα” στο στήθος είναι το πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν:

-Πόνο στο σαγόνι, πονόδοντο και πονοκέφαλο

-Δύσπνοια

-Ναυτία, τάση προς εμετό ή/και γενική δυσφορία στην ανώτερη κοιλιακή χώρα

-Εφίδρωση

-Καούρα ή/και δυσπεψία

-Πόνο στο χέρι (πιο συχνά στο αριστερό χέρι, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στο δεξί)

-Οσφυαλγία στο πάνω μέρος της πλάτης

-Γενική αδιαθεσία (αόριστη αίσθηση ότι είναι άρρωστοι)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των καρδιακών προσβολών είναι “σιωπηλές”, δηλαδή εκδηλώνονται χωρίς ευκρινή συμπτώματα και είναι ιδιαίτερα συχνά μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Παρόλο που τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί κάποιες φορές να είναι ασαφή και ήπια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καρδιακές προσβολές, που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, όπως οι καρδιακές προσβολές που προκαλούν έντονο πόνο στο στήθος.

Πολύ συχνά οι ασθενείς αποδίδουν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής σε «μια απλή δυσπεψία», «λίγη κόπωση», ή «στρες» και, κατά συνέπεια, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα αν αντιληφθείτε ένα η περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά σε περίπτωση ηλικιωμένου ατόμου ή ατόμου με διαβήτη, ή ατόμου με ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει ζωές και η καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να αποβεί μοιραία.

 

 

Πηγή: onmed.gr