Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Αυτά είναι τα θρεπτικά καλοκαιρινά cocktails με τις λιγότερες θερμίδες

Αυτά είναι τα θρεπτικά καλοκαιρινά cocktails με τις λιγότερες θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή ιδιαίτερα αγαπητή στους περισσότερους. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα με πολλές υποχρεώσεις, ώστε να ανανεωθούμε και να γεμίσουμε πάλι τις μπαταρίες μας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως και οι ατελείωτες ώρες στη παραλία κάνοντας μπάνιο ή παίζοντας ρακέτες μας αφυδατώνουν, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι η αναπλήρωση των υγρών του σώματος με φυσικά πρώτη επιλογή το νερό. Η καλοκαιρινή μας διάθεση όμως, μας κάνει πολλές φορές πιο επιρρεπείς σε διάφορες διατροφικές ατασθαλίες. Στις βραδινές μας εξόδους, εκτός από το φαγητό, κυρίαρχη θέση έχει και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Τα δροσιστικά κοκτέιλ σίγουρα αποτελούν για τους περισσότερους αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κάποια από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ κρύβουν μικρές ή και μεγάλες παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα, τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο (Klesges RC et al 1994), περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν παρουσιάζει καμία θρεπτική αξία, χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό.

Ωστόσο, με λίγη φαντασία και πολύ όρεξη μπορείς να δημιουργήσεις δροσερά cocktail πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε να απολαμβάνεις το «τερπνόν μετά του ωφελίμου»!!!

Τα μυστικά των αντιοξειδωτικών cocktail είναι:

• Προσθήκη χυμού, που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα, έτσι ώστε να μην στερηθείς γεύση και ταυτόχρονα να μειώσεις την ποσότητα και τις θερμίδες που θα έπαιρνες από το προστιθέμενο αλκοολούχο ποτό.
• Άφθονος τριμμένος πάγος, προκειμένου να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών, η οποία σε προφυλάσσει από την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ.
• Προσθήκη μυρωδικών, καρυκευμάτων (π.χ. κανέλα, πιπερόρριζα), που ενισχύουν την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα.

Δημοφιλή κοκτέιλ πλούσια σε αντιοξειδωτικά

1. Μαστίχα με τριμμένο πάγο & Tabasco: Η μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (εξουδετερώνει τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες), που πέρα από τη μοναδική της γεύση, συμβάλλει στην καλύτερη και γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο έχουν κατ’ αρχήν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες (κυρίως κατά της τερηδόνας- ουλίτιδας- περιοδοντίτιδας, παθογόνων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που εμφανίζεται στο πεπτικό έλκος). Η αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές όπως στοματίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Η μάσηση μαστίχας (τσίχλα) βοηθάει παράλληλα στην ορθότερη ανάπτυξη των οστών της γνάθου, μειώνοντας ή και διορθώνοντας ορθοδοντικά προβλήματα, στην κακοσμία του στόματος, και στην καταπολέμηση του σχηματισμού πλάκας . Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της μαστίχας σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα (αυξάνουν την HDL-καλή χοληστερόλη, μειώνουν τα επίπεδα της LDL-κακή χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινική δράση.

Το Tabasco με τη σειρά του είναι πλούσιο σε καψαϊκίνη, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στον μεταβολισμό. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης, συσχετίστηκε με αύξηση της θερμογένεσης διαδικασία με την οποία τα κύτταρα μετατρέπουν την ενέργεια σε θερμότητα), η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό.

2. Βότκα πορτοκάλι: Έχει εξαιρετική γεύση αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 2 φορές την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Επίσης ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει φυλλικό οξύ το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

3. Bloody Mary: θεωρείται το πιο δημοφιλές σύνθετο cocktail στον κόσμο! Περιέχει βότκα, ντοματόζουμο, τριμμένο σέλινο, μπαχαρικά (πιπέρι καγιέν). Ιδανικό για να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου της ντομάτας. Το λυκοπένιο αποτελεί μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών και ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών (π.χ. ντομάτες, καρπούζι, ροζ γκρέϊπφρουτ, σαγκουίνια, φράουλες) και παρουσιάζει πολλές και σημαντικές δράσεις για τον οργανισμό

– Καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου
Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (προστασία των αρτηριών από το σχηματισμό πλάκας) και πως η συγκεκριμένη δράση του λυκοπενίου ενισχύεται σημαντικά από την ύπαρξη ενός άλλου καροτενοειδούς της λουτεϊνης, η οποία υπάρχει στο σπανάκι και στο καλαμπόκι
– Καρκίνος προστάτη, πεπτικού συστήματος (στόματος, οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου), μαστού, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών.
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η τακτική και επαρκής κατανάλωση της ντομάτας (καλύτερα βιολογικές) μειώνει το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 40%.
– Απώλεια όρασης, καταρράκτης
Έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στα άτομα αυτά.

Τέλος το λυκοπένιο ως μέρος του οπλοστασίου που αποτελεί ένα τρόφιμο όπως η ντομάτα, ασκεί θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα (τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες από 33% έως και42%) και βοηθά κατά των μηχανισμών γήρανσης προσφέροντας, πιθανόν, ευεξία και μακροβιότητα.

Επιπλέον, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν κόβει την όρεξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό διαιτητικό «εργαλείο». Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι και η προσθήκη μια μικρής ποσότητας στην καθημερινή διατροφή είναι πιθανό να βοηθήσει όσους προσπαθούν να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν και να ελέγξουν το βάρος τους. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να μειώνει την όρεξη και την επιθυμία για φαγητά πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.

4. Σαγκρία (κόκκινο κρασί, σόδα, πορτοκάλι, καστανή ζάχαρη, κονιάκ) με μπαχαρικά (ξύλο κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα καστανή ζάχαρη, νερό): εξαιρετική ιδέα για να απολαύσετε το αγαπημένο σας κόκκινο κρασί και το καλοκαίρι. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό φαίνεται να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, έμφραγμα. Επίσης η μέτρια κατανάλωση κρασιού προσφέρει ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτων κατά 10-20%. Το κρασί παράγεται από το σταφύλι στο οποίο και οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνα του από διάφορες μολύνσεις .

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης , οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απότι στο λευκό κρασί. Γιαυτό και οι ευεργετικές ιδιότητες αφορούν κυρίως την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου. Επίσης , οι πολυφαινόλες δρουν προστατευτικά για της καρδιά μας αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος αφού προστατεύουν την LDL (κακή χοληστερίνη) από την οξείδωση, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερίνης και μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.

Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης την πολύτιμη ουσία ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας και καρδιοπροστατευτική δράση αφού μειώνει την οξείδωση της LDL λιποπρωτεϊνης .
Επίσης το κρασί περιέχει βιταμίνες, μέταλλα , αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, ένζυμα και πλήθος άλλων συστατικών. Το κρασί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, η ανεπάρκεια του οποίου είναι μια από τις αιτίες σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στις βιταμίνες του κρασιού συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και βιταμίνη C.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr