Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Άφθες: Γιατί δημιουργούνται, πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Άφθες: Γιατί δημιουργούνται, πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Οι άφθες αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις του στόματος.

Η αιτία δημιουργίας τους είναι άγνωστη. Πρόσφατες μελέτες πάντως, τις αποδίδουν σε γενετική προδιάθεση, ορισμένους ιούς, τον τραυματισμό του βλεννογόνου του στόματος και κυρίως τις διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων.

Οι άφθες εκδηλώνονται με μία ή περισσότερες πληγές στο στόμα. Έχουν στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται από έντονο πόνο. Διαρκούν συνήθως μία – δύο εβδομάδες και επουλώνονται μόνες τους.

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες αρρώστιες με ανάλογη εικόνα.

bigstock Rear view of doctor with depre 52314019

Πότε προκαλούν ανησυχία

Αν και τις περισσότερες φορές οι άφθες δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μπορεί και να υποκρύπτουν κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς στο στόμα εκδηλώνονται περισσότερα από 1.200 νοσήματα, μερικά από τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς.

Τα νοσήματα που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τις άφθες στο στόμα είναι:
-Παθήσεις του αίματος, όπως η λευχαιμία
-Παθήσεις του πεπτικού (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
-Σύφιλη
-HIV/AIDS
-Καρκίνος του στόματος
-Έρπης

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει τρόπος ίασης, χορηγείται όμως αγωγή για τον περιορισμό του πόνου και της διάρκειας των βλαβών, καθώς και την παράταση του χρόνου μέχρι την επανεμφάνισή τους.

Η αγωγή περιλαμβάνει τοπική θεραπεία με χάπια, ενώ η συστηματική αφορά σοβαρότερες περιπτώσεις με συνεχείς υποτροπές των βλαβών που κάνουν βασανιστική τη ζωή του ασθενούς.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr