Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ακράτεια ούρων: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι μπορείτε να κάνετε

Ακράτεια ούρων: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι μπορείτε να κάνετε

Η ακράτεια είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ατόμου. Εκτιμάται ότι απασχολεί το 30% του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Στις ηλικίες άνω των 60 η μία στις δύο γυναίκες πάσχει από ακράτεια ούρων. Στους άνδρες τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα στις νεώτερες ηλικίες και αυξάνονται μετά την ηλικία των 60 λόγω της υπερπλασίας του προστάτη.

Τύποι ακράτειας

Επιτακτική ακράτεια
Σχετίζεται με το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης και νευρολογικές παθήσεις ή κακώσεις νεύρων που ελέγχουν την ούρηση. Ο πάσχων αισθάνεται ξαφνική και πολύ έντονη επιθυμία για ούρηση, την οποία δεν μπορεί να αναστείλει και δεν προλαβαίνει να φτάσει σε τουαλέτα.

Ακράτεια από προσπάθεια
Παρουσιάζεται όταν ο πάσχων βήχει, γελάει δυνατά, φταρνίζεται, κατά τη διάρκεια του σεξ και γενικά όταν καταβάλλει έντονη προσπάθεια. Αφορά κυρίως τις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και τις παχύσαρκες

Urinary incontin

Μεικτή ακράτεια
Παρουσιάζεται και με τις δύο μορφές που προαναφέρθηκαν στον ίδιο ασθενή.

Ακράτεια από υπερπλήρωση
Είναι η συνεχής ανεξέλεγκτη ροή ούρων λόγω αδυναμίας κένωσης της ουροδόχου κύστης που οδηγεί σε μεγάλη κατακράτηση ούρων. Ο πάσχων έχει την αίσθηση ότι η κύστη του δεν αδειάζει ποτέ. Οφείλεται σε αιτίες που εμποδίζουν την κένωση της κύστης, όπως η υπερτροφία προστάτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης κ.λπ.)

Αντιμετώπιση

Η ακράτεια έχει πολύ σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς οδηγεί τον πάσχοντα σε απώλεια της αυτοεκτίμησης και κατάθλιψη.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ακράτειας περιλαμβάνει φάρμακα (τα αντιμουσκαρινικά), που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ υπάρχει και η χειρουργική επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr