Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ακράτεια: Τι μπορείτε να κάνετε για να την περιορίσετε

Ακράτεια: Τι μπορείτε να κάνετε για να την περιορίσετε

Η ακράτεια ούρων δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Πολλοί νέοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται επίσης από ακράτεια ούρων, κάτι που τους δυσκολεύει αφάνταστα την καθημερινότητα.

Και μπορεί η ακράτεια να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, εντούτοις υπάρχουν και πολλοί άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τα προβλήματα από την ακράτεια των ούρων:

Αλλαγές στην καθημερινότητα

Αν η διαρροή ούρων οφείλεται στην απότομη πίεση της ουροδόχου κύστης όταν βήχετε, φταρνίζεστε, ή γελάτε δυνατά, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να περιορίσει την ποσότητα των υγρών που πίνετε. Αν έχετε πρόβλημα ξαφνικής ανάγκης για ούρηση (επιτακτική ακράτεια) και δεν προλαβαίνετε πάντα να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, την καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά, επειδή μπορεί να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και να κάνει το πρόβλημά σας χειρότερο.

Οι ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του της πυέλου, που είναι γνωστή ως ασκήσεις Kegel, μπορεί να σας βοηθήσουν και στις δύο περιπτώσεις. Για την επιτακτική ακράτεια, η εκπαίδευση της κύστης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Πρόκειται για την προοδευτική αύξηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω και δεν μπορείτε να βρείτε αρκετή ανακούφιση από την ακράτεια, υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως πρόκειται για μία διαδικασία που επαναφέρει την απαραίτητη στήριξη στην ουροδόχο κύστη, έτσι ώστε αυτή να επιστρέψει στην κανονική της θέση και να μην συμπιέζεται εύκολα.

Μια άλλη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιεί ένα λουράκι από συνθετικό πλέγμα ή φυσικό ιστό για να υποστηρίξει την ουρήθρα, δηλαδή τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα. Υπάρχει επίσης συγκεκριμένος τύπος τεχνητών νευρώνων που μπορεί να εμφυτευτούν ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν υποστηρικτικά στην λειτουργία των βασικών νεύρων που ελέγχουν την περιοχής της πυέλου. Αυτές οι συσκευές μπορούν νακοντρολάρουν τις συσπάσεις στα όργανα και τους μυς της συγκεκριμένης περιοχής.

 

Πηγή: onmed.gr