Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το αλκοόλ φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα των αντρών

Το αλκοόλ φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα των αντρών

Μια καλή δικαιολογία για… ακόμη ένα γύρο!

Το αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία των ανδρών σε ό,τι έχει να κάνει με την «ανταποδοτική» συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ένα χαμόγελο, ωστόσο δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση των γυναικών.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ, συμμετείχαν 720 άτομα, ηλικίας από 21 έως 28 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Οι ερευνητές ανέθεσαν σε κάθε ομάδα ένα συγκεκριμένο ποτό: ένα αλκοολούχο, ένα μη αλκοολούχο και ένα μη αλκοολούχο «placebo», το οποίο όμως περιγράφηκε ως αλκοολούχο.

Για να το κάνουν, μάλιστα, πιο πειστικό οι ερευνητές άλειψαν το ποτήρι με το «ψεύτικο αλκοολούχο» ποτό με βότκα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα βίντεο που κατέγραψαν, καθώς οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και διαπίστωσαν, ότι σε όσους άντρες είχαν πιει αλκοόλ, το χαμόγελο γινόταν «μεταδοτικό». Όταν χαμογελούσε ένας από αυτούς, ήταν πιο πιθανό το χαμόγελο να μεταδοθεί και σε κάποιον άλλον.

Αλλά, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, δε φάνηκε να υπάρχει σημαντική επίδραση στη συναισθηματική μετάδοση, στις ομάδες που συμμετείχαν γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, ότι το αλκοόλ είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσει ένα είδος «κοινωνικού θάρρους» στους άντρες, διαταράσσοντας τις διαδικασίες που υπό άλλες συνθήκες θα τους απέτρεπαν να ανταποκριθούν στο χαμόγελο ενός άλλου ανθρώπου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr