Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αλλεργία από μούχλα στο σπίτι: Μάθετε τα συμπτώματα!

Αλλεργία από μούχλα στο σπίτι: Μάθετε τα συμπτώματα!

Η μούχλα είναι ένας οργανισμός που τον συναντάμε στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους, αλλά πολλές φορές αναπτύσσεται και σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι μας.

Είναι ένα κατά τ’ άλλα χρήσιμο είδος μύκητα που διασπάει νεκρό υλικό και επιστρέφει θρεπτικές ουσίες στο περιβάλλον. Η μούχλα αναπτύσσεται τρεφόμενη από φυτά ή ζωική ύλη, όπως φύλλα, ξύλο, χαρτί, σκόνη και εξαπλώνεται απελευθερώνοντας μικροσκοπικά, ελαφριά σπόρια που ταξιδεύουν μέσω του αέρα. Αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε υγρούς, σκοτεινούς χώρους, όπως υπόγεια και δοχεία απορριμμάτων.

Στις τροφές, η μούχλα είναι συχνά ορατή στην επιφάνεια τους, με τη μορφή πράσινων και λευκών κηλίδων. Καθώς αναπτύσσεται η μούχλα μπορεί να διεισδύσει βαθιά μέσα στην τροφή, όπου και δεν μπορεί να φανεί εξωτερικά.

Όλοι μας εκτιθέμεθα σε κάποιας μορφής μούχλα κάθε μέρα, χωρίς σημαντικές συνέπειες. Μπορεί να εισπνέουμε σπόρια μούχλας που υπάρχουν στον αέρα ή να καταναλώνουμε τροφές που η μούχλα έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται.

Τα άτομα με αλλεργία στη μούχλα, ωστόσο, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ανοσολογική αντίδραση αν εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό στον μύκητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στη μούχλα;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη μούχλα μοιάζουν με εκείνα πολλών άλλων αλλεργιών και μπορούν να περιλαμβάνουν:

-Συριγμό

-Βουλωμένη μύτη ή καταρροή

-Φαγούρα, υγρά μάτια

-Εξάνθημα ή κνίδωση

Αν έχετε μια αποδεδειγμένη αλλεργία στη μούχλα, αποφύγετε κάθε έκθεση σε αυτή, όσο αυτό είναι εφικτό. Επιλέξτε τις τροφές που καταναλώνετε προσεκτικά. Ελέγξτε όλα τα τρόφιμα για σημάδια μούχλας, πριν να τα καταναλώσετε. Μην μυρίζετε τις τροφές για να δείτε αν έχουν χαλάσει, επειδή η εισπνοή σπόρων μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Οι συνήθεις τροφές που είναι πιο πιθανό να έχουν μούχλα περιλαμβάνουν:

-Τυρί

-Μανιτάρια

-Ξύδι και τρόφιμα που περιέχουν ξύδι, όπως σάλτσες σαλάτας, κέτσαπ και τουρσιά

-Ξινή κρέμα και ξινόγαλο

-Κρέας ή ψάρι που έχει μείνει για μέρες

-Ψωμιά και άλλες τροφές με προζύμι

-Ξινολάχανο

-Τουρσί και καπνιστά κρέατα και ψάρια

-Αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες

-Σάλτσα σόγιας

-Χοτ-ντογκ, λουκάνικα

-Χυμοί σε κονσέρβα

 

 

Πηγή: onmed.gr