Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Αλτσχάιμερ: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου κατά 77%

Αλτσχάιμερ: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου κατά 77%

Νέα έρευνα, με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης επικεφαλής, που έγινε σε 324 ασθενείς σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ για διάστημα τριών ετών έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη νευροεκφυλιστική νόσο έως και κατά 77%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ Open, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτροπή για μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο η σχέση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης και μειωμένου κινδύνου θανάτου φαίνεται να ευσταθεί.

Ως μέτρια κατανάλωση ορίζουν οι ερευνητές τις 3-4,5 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Οι ασθενείς που κατανάλωναν την ποσότητα αυτή σε καθημερινή βάση φάνηκε να διατρέχουν 77% μικρότερο κίνδυνο θανάτου λόγω του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ασθενείς που κατανάλωναν μία μονάδα αλκοόλ ή καθόλου αλκοόλ.

Δύο ποτήρια κρασί αντιστοιχούν περίπου σε 3,2 μονάδες αλκοόλ, ενώ δύο μεγάλα ποτήρια μπύρας αντιστοιχούν σε 4,6 μονάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Η νέα έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει και να ενισχύει παλαιότερα ευρήματα που έχουν υποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr