Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Αμηνόρροια: Μπορεί να προκληθεί από «σκληρή» δίαιτα;

Αμηνόρροια: Μπορεί να προκληθεί από «σκληρή» δίαιτα;

Η αμηνόρροια είναι η απουσία περιόδου και διακρίνεται σε πρωτοπαθή (μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ) και δευτεροπαθή (όταν διακόπτεται για κάποιους λόγους).

Η δευτεροπαθής αμηνόρροια προϋποθέτει την απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 3 μήνες σε γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν περίοδο.

AdTech Ad

Η απουσία περιόδου δείχνει ότι κάτι δε λειτουργεί καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παρατηρείται συχνά σε γυναίκες που κάνουν αθλητισμό ή είναι πολύ αδύνατες.

Επίσης γυναίκες με χρόνιο έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο λόγω διατροφικών διαταραχών, π.χ. νευρική ανορεξία, μπορεί να πάσχουν από υποθαλαμική αμηνόρροια, η οποία αφορά κάποια δυσλειτουργία στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – γονάδων και συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

bigstock Female Hand Is Knocking On Gyn 70650445

Η μεγάλη μείωση του σωματικού λίπους λόγω εξαντλητικής δίαιτας είναι πιθανό να προκαλέσει αμηνόρροια. Το πολύ χαμηλό σωματικό λίπος δε μπορεί να υποστηρίξει μια πιθανή εγκυμοσύνη και η αμηνόρροια αποτελεί συχνά μια «αυτόματη» επιλογή του οργανισμού για τη μείωση της γονιμότητας.

Η επιστροφή σε κανονικό κύκλο απαιτεί αύξηση του σωματικού λίπους μέσω τα κατάλληλης διατροφής.

Η λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη δευτεροπαθή αμηνόρροια.

Πρέπει τέλος να γνωρίζετε ότι εκτός από αμηνόρροια, η απώλεια πολλών κιλών μέσω μιας εξαντλητικής δίαιτας, μπορεί να επηρεάσει τα δόντια και τα ούλα, τα οστά, τα μαλλιά, τα νύχια, να προκαλεί μόνιμη κούραση, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr