Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Αμειβόμενη πρακτική άσκηση για άτομα με αναπηρίες

Αμειβόμενη πρακτική άσκηση για άτομα με αναπηρίες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προάγει την ισότητα ευκαιριών και ενθαρρύνει την υποβολή αιτήσεων από γυναίκες και άνδρες με αναπηρίες για όλα τα προγράμματά του πρακτικής άσκησης. Το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε σε εφαρμογή, ως μέτρο θετικής δράσης, ειδικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για άτομα με αναπηρίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει αμειβόμενες περιόδους πρακτικής άσκησης σε άτομα με αναπηρίες, ως μέτρο θετικής δράσης που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στον χώρο εργασίας.

Αυτές οι περίοδοι πρακτικής άσκησης απευθύνονται τόσο σε αποφοίτους πανεπιστημίων ή εξομοιούμενων σχολών, όσο και σε άτομα των οποίων οι τίτλοι σπουδών είναι κατώτεροι του πανεπιστημιακού επιπέδου. Το άρθρο 18 των Εσωτερικών Διατάξεων σχετικά με τις Περιόδους Πρακτικής Άσκησης και τις Επισκέψεις Μελέτης στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα που απαιτούνται για αποδοχή σε αμειβόμενη περίοδο πρακτικής άσκησης δεν εφαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μια εποικοδομητική και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και μια ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περίοδοι αμειβόμενης πρακτικής άσκησης έχουν διάρκεια πέντε μηνών, μη δυνάμενη να παραταθεί. Επισημαίνεται ότι οι περίοδοι πρακτικής άσκησης δεν παρέχουν στους ασκούμενους δικαίωμα για περαιτέρω απασχόληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπάλληλοι προσλαμβάνονται κατόπιν διαγωνισμών που οργανώνονται από την EPSO. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι απασχολούνται βάσει των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύει η EPSO.

Οι περίοδοι άσκησης είναι δύο και ξεκινούν:
– 1η Μαρτίου
– 1η Οκτωβρίου

Οι προθεσμίες εγγραφής είναι:
– 15 Aυγούστου – 15 Οκτωβρίου μεσάνυχτα για την πρώτη περίοδο (1η Μαρτίου)
– 15 Μαρτίου – 15 Μαΐου μεσάνυχτα για τη δεύτερη περίοδο (1η Οκτωβρίου)

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα αυτό πρέπει:
– Να έχουν την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ ή μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας
– Να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών κατά την ημερομηνία έναρξης της περιόδου άσκησης
– Να έχουν άριστη γνώση μίας από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και επαρκή γνώση μιας δεύτερης
– Να μην έχουν μετάσχει σε άλλη αμειβόμενη περίοδο πρακτικής άσκησης και να μην έχουν απασχοληθεί επ’ αμοιβή για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων συνεχών εβδομάδων σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ή σε βουλευτή ή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
– Να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν ότι έχουν κάποια/ες αναπηρία/ες (ιατρικό πιστοποιητικό ή κάρτα / πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί από εθνική αρχή).

Εάν επιλεγείτε, θα σας ζητηθούν τα κατωτέρω έγγραφα ως δικαιολογητικά:
– υπογεγραμμένο έντυπο αίτησης (εκτυπώστε την αίτησή σας αφού την επικυρώσετε)
– φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας
– φωτοτυπία του τελευταίου πιστοποιητικού σπουδών σας ή του πανεπιστημιακού πτυχίου (ή πτυχίων), εάν υπάρχει
– συστατική επιστολή υπογεγραμμένη από διδάσκοντα σε πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή επιστολή από επαγγελματία που είναι σε θέση να παράσχει αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων σας
– έγγραφο που να πιστοποιεί την/ις αναπηρία/ες σας, αναγνωρισμένο σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Εάν ενδιαφέρεσθε για μια περίοδο αμειβόμενης πρακτικής άσκησης της κατηγορίας αυτής, παρακαλείσθε να διαβάσετε την περιγραφή του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης για άτομα με αναπηρίες, Εσωτερικές Διατάξεις σχετικά με τις Περιόδους Άσκησης και τις Επισκέψεις Μελέτης στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Πρακτικές πληροφορίες – Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο.

Περιγραφή του προγράμματος πρακτικής άσκησης
Εσωτερικές Διατάξεις σχετικά με τις Περιόδους Άσκησης και τις Επισκέψεις Μελέτης (pdf199KB)
Οδηγός Ορθής Πρακτικής για την Απασχόληση Ατόμων με Αναπηρίες(pdf225KB)
Πρακτικές πληροφορίες – Βρυξέλλες(pdf79KB)
Πρακτικές πληροφορίες – Λουξεμβούργο(pdf75KB)

Επισημαίνεται ότι θέσεις για περιόδους πρακτικής άσκησης υπάρχουν κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι ορισμένα από τα Γραφεία Πληροφοριών στα κράτη μέλη μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τις ειδικές προσαρμογές που απαιτούνται για την προσβασιμότητα.

Το Γραφείο στην Ελλάδα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το υπόδειγμα της αίτησης που θα χρειαστεί να υποβάλετε:
Υπόδειγμα αίτησης_en(pdf17KB)
Υπόδειγμα αίτησης_fr(pdf17KB)
Υπόδειγμα αίτησης_de(pdf22KB)

Εάν χρειάζεσθε την αίτηση υποψηφιότητας σε άλλο μορφότυπο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Περιόδων Πρακτικής Άσκησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διευκρινίζοντας το αίτημά σας (π.χ. στοιχεία μεγάλου μεγέθους ή Μπράιγ).

Traineeships Office
stages@europarl.europa.eu

Παρακαλείσθε να σημειώσετε ότι κάθε πληροφορία που θα δώσετε σχετικά με την αναπηρία σας θα χρησιμοποιηθεί μόνον εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μόνο με σκοπό να διαρρυθμισθεί ο χώρος εργασίας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και να διευκολυνθείτε στην αναζήτηση προσβάσιμης κατοικίας, μεταφορών και αρωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας, επισκεφθείτε τη σελίδα του ΕΚ :
Πρακτική άσκηση για άτομα με αναπηρίες

europarl.gr