Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ανακαλύψτε πώς συνδέεται το βάρος και με την πίεση

Ανακαλύψτε πώς συνδέεται το βάρος και με την πίεση

Περίπου 35% των ανδρών και 25% των γυναικών στην Ελλάδα είναι υπερτασικοί, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται δραματικά ανάμεσα στα υπέρβαρα και στα παχύσαρκα άτομα.
Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι το 42% των ανδρών και το 38% των γυναικών με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν υπέρταση, έναντι μόλις 15% των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Πράγματι, η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της υπέρτασης. Για την πρόληψη της υπέρτασης συνίσταται η βελτίωση του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα η διακοπή καπνίσματος, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση πρόσληψης άλατος, αλκοολούχων ποτών και κορεσμένων λιπαρών, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας ημερησίως και τέλος η απώλεια σωματικού βάρους στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Ως προς την απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, έχοντας δείξει ότι απώλεια της τάξης των 5 κιλών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 4,4/3,3 mmHg.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και άσκησης είναι επιτακτική.

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr