Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι άνεργοι που είναι καπνιστές βρίσκουν πιο… δύσκολα δουλειά

Οι άνεργοι που είναι καπνιστές βρίσκουν πιο… δύσκολα δουλειά

Παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο περισσότερο

Αν κάποιος έχει βγει στην ανεργία και καπνίζει, ίσως πρέπει να το κόψει για να αυξήσει την πιθανότητα να βρει δουλειά. Αλλά και όταν βρει, κινδυνεύει να πληρώνεται λιγότερο σε σχέση με έναν μη καπνιστή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει -για πρώτη φορά διεθνώς- μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές παραμένουν χωρίς δουλειά περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζούντιθ Προχάσκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “JAMA Internal Medicine”, μελέτησαν τις περιπτώσεις 251 ανέργων με μέση ηλικία 48 ετών, από τους οποίους οι 131 ήσαν καπνιστές που κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα.

Μετά από ένα έτος, μόνο το 27% των καπνιστών είχαν βρει νέα απασχόληση, έναντι 56% των μη καπνιστών. Επιπλέον, ανάμεσα σε όσους βρήκαν δουλειά, οι καπνιστές ήσαν πιο κακοπληρωμένοι, αφού έπαιρναν κατά μέσο όρο πέντε δολάρια την ώρα λιγότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό για έναν μέσο εργαζόμενο ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 8.300 δολαρίων (7.300 ευρώ) ετησίως.

Μετά από ένα ακριβώς έτος, η μέση πιθανότητα να έχει βρει ξανά δουλειά ένας καπνιστής ήταν 30% μικρότερη έναντι ενός μη καπνιστή. Ενώ σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μετά το έτος, το ποσοστό εύρεσης απασχόλησης ήταν ακόμη 24% μικρότερο μεταξύ των καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην ανεργία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Παρέμενε όμως ασαφές κατά πόσο το κάπνισμα ήταν αιτία ή συνέπεια της ανεργίας (λόγω άγχους). Η νέα μελέτη, σύμφωνα με την Τζούντιθ Προχάσκα τουλάχιστον, γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της πρώτης άποψης, δηλαδή ότι το κάπνισμα πράγματι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνιστές άνεργοι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι και με χειρότερη υγεία σε σχέση με τους μη καπνιστές ανέργους. Όλα αυτά, κατά τους ερευνητές, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να βρει δουλειά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι κόψουν το κάπνισμα, θα διευκολύνουν σταδιακά τον εαυτό τους για την εύρεση νέας θέσης απασχόλησης. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν δουλειές…