Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Αντηλιακό» γονίδιο προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος

«Αντηλιακό» γονίδιο προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος

Τα ποσοστά μελανώματος εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια

Το γονίδιο UVRAG προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δερματικού καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας Τσενγκίου Λιάνγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Molecular Cell».

Τα ποσοστά μελανώματος εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το εν λόγω γονίδιο, παρέχοντας αυξημένη αντίσταση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, καταστέλλει τον καρκίνο του δέρματος, βοηθώντας τα δερματικά κύτταρα να επιδιορθώσουν τις βλάβες που τους έχει προκαλέσει ο ήλιος.

«Αν κατανοήσουμε με ποιο τρόπο “δουλεύει” αυτό το γονίδιο και τις διαδικασίες με τις οποίες τα κύτταρα επανορθώνουν τις βλάβες τους λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, θα μπορούσαμε να βρούμε νέους στόχους για φάρμακα», δήλωσε η Λιάνγκ.

Αντίθετα, πρόσθεσε ότι όσοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου ή σε αυτούς το «αντηλιακό» γονίδιο υπολειτουργεί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, ιδίως αν κάθονται στον ήλιο με τις ώρες.

Για πρώτη φορά το «αντηλιακό» γονίδιο είχε εντοπισθεί πριν περίπου δύο δεκαετίες, αλλά τότε δεν είχε γίνει πλήρως αντιληπτή η σημασία του για τον καρκίνο του δέρματος. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω πειράματα σε ζώα για να μελετηθεί καλύτερα η δράση του, με στόχο την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα πυροδοτεί ή θα ενισχύει την ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης των κυτταρικών βλαβών εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.