Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αντιμετωπίστε τους φόβους σας κατάματα

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας κατάματα

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να μην… τους φοβάται

Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από το να πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους… κατάματα.

Αν για παράδειγμα υποφέρετε από αραχνοφοβία, δε θα θέλατε με τίποτα ούτε καν να φανταστείτε να σκαρφαλώνουν επάνω σας μερικές αράχνες.

Μια ερευνήτρια όμως, ισχυρίζεται ότι εκεί ακριβώς μπορεί να βρίσκεται και η… λύτρωσή σας.

Η Dr Andrea Reinecke υποστηρίζει, ότι το να αντιμετωπίζει κανείς τους φόβους του «κατάματα» μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο και να βοηθήσει τους πάσχοντες να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.

Στο πλαίσιο ελεγχόμενων πειραμάτων, η ερευνήτρια κλείδωσε μερικούς ανθρώπους σε ντουλάπες, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές. Η ίδια επισημαίνει ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση άλλων φοβιών επίσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Times της Μ. Βρετανίας, η Dr Reinecke από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξήγησε πώς βάζοντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους μπορεί να τους απαλλάξει από αυτούς.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς βάσει της έκθεσης (exposure-based cognitive behavioural therapy -CBT) και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

Για παράδειγμα, κλείνοντας κάποιον σε μια ντουλάπα για 15 λεπτά μπορεί να τον «θεραπεύσει» από τις κρίσεις πανικού ή αγχώδεις διαταραχές σε μία μόνο συνεδρία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Reinecke, η οποία δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, το ένα τρίτο των ασθενών θεραπεύθηκε μετά από μία ημέρα θεραπείας.

Η μέθοδος συνίσταται στην εκπαίδευση του εγκεφάλου στην αναγνώριση ότι κάτι δεν είναι τόσο τρομακτικό ή κακό, όσο πίστευε το άτομο προηγουμένως.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr