Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Από ποιες αλλεργίες κινδυνεύετε λόγω... ηλεκτρικής σκούπας

Από ποιες αλλεργίες κινδυνεύετε λόγω… ηλεκτρικής σκούπας

Αν είστε αλλεργικοί ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σκεφτείτε το καλά πριν βάλετε ηλεκτρική σκούπα.

Η ηλεκτρική σκούπα συλλέγει σκουπίδια και σκόνη, όσο είναι σε λειτουργία όμως, δημιουργεί ένα λεπτό «νέφος» από σκόνη, βακτήρια και μούχλα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όλα όσα υπάρχουν στο πάτωμα ή σε άλλες επιφάνειες (καναπέδες, στρώματα, χαλιά) διέρχονται μέσα από την ηλεκτρική σκούπα και στην πορεία διασκορπίζοναι στην ατμόσφαιρα, απ’ όπου κάποιος μπορεί να τα εισπνεύσει.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη προειδοποιούν ότι τα βακτήρια και τα σπόρια της μούχλας μπορεί να αναζωπυρώσουν αλλεργικά προβλήματα, όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη από το DNA βακτηρίων στην σκόνη που είχαν μαζέψει από το πάτωμα ηλεκτρικές σκούπες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology», «η σκόνη που υπάρχει στο εσωτερικό των σπιτιών μπορεί να δράσει ως “όχημα” για την μόλυνση από βακτήρια όπως το Clostridium botulinum, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Το Clostridium botulinum είναι το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση, μία σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που παραλύει τους μυς και έχει συσχετισθεί, μεταξύ άλλων, με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.
Με τον ίδιο τρόπο «μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες τους πάσχοντες από αλλεργίες, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», προειδοποιούν οι ερευνητές.Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η ηλεκτρική σκούπα περνάει πάνω από τα σκονισμένα χαλιά και έπιπλα, μπορεί να μαζέψει τα μόρια των μικροοργανισμών και να τα διασπείρει στον αέρα «σαν αεροζόλ».

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, ο δρ Λουκ Νιμπς, λέκτορας στη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Κουήνσλαντ, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 21 οικιακές ηλεκτρικές σκούπες.

Ο δρ Νιμπς συνιστά να λαμβάνεται η χρήση ηλεκτρικής σκούπας υπ’ όψιν όταν αξιολογούνται πάσχοντες από αλλεργίες, άσθμα ή λοιμώδη νοσήματα για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει γνωστή περιβαλλοντική αιτία ή υπαίτιος μικροοργανισμός.

Όσοι έχουν αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι καλό να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα ή να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με όποιον την χρησιμοποιεί και να ξαναμπαίνουν στα δωμάτια αφού περάσει λίγη ώρα από το καθάρισμα ώστε να κατακαθίσει η σκόνη που θα έχει σηκωθεί.

 

 

Πηγή: onmed.gr