Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Απώλεια όσφρησης: Πώς συνδέεται με κρυολόγημα, αλλεργίες, ιώσεις

Απώλεια όσφρησης: Πώς συνδέεται με κρυολόγημα, αλλεργίες, ιώσεις

Η απώλεια της όσφρησης είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, καθώς μας εμποδίζει να λαμβάνουμε πληροφορίες για το χώρο που ζούμε και να προστατευόμαστε από πιθανούς κινδύνους. Παράλληλα όμως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποια πάθηση.

Οι διαταραχές της όσφρησης είναι η ανοσμία και η υποσμία. Στην περίπτωση που κάποιος έχει μειωμένη οσφρητική ικανότητα, οι ειδικοί λένε ότι έχει υποσμία. Aν απουσιάζει πλήρως η αίσθηση της όσφρησης, τότε έχει ανοσμία. H ανοσμία και η υποσμία οφείλονται είτε σε απόφραξη της ρινικής οδού είτε σε κάποια βλάβη στα αισθητήρια όργανα που είναι «επιφορτισμένα» να αντιλαμβάνονται τις οσμές.

Κοινό κρυολόγημα
Το κρυολόγημα συνδέεται με 15-20% των προβλημάτων ανοσμίας. Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που υποφέρουν από κοινό κρυολόγημα χάνει τελείως την όσφρησή του. Aυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί προκαλούν βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο, ορισμένες φορές μάλιστα αυτή είναι μόνιμη.

Ιγμορίτιδα
Η ιγμορίτιδα είναι λοίμωξη που εμφανίζεται στο εσωτερικό μίας ή περισσότερων κοιλοτήτων. Όταν αυτές οι κοιλότητες μολύνονται, προκαλείται ρινική συμφόρηση, με αποτέλεσμα την ολική ή μερική απώλεια και της όσφρησης.

Αλλεργία
Όσοι υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, έχουν συνήθως μειωμένη οσφρητική ικανότητα λόγω βουλωμένης μύτης και καταρροής. Oι αλλεργικές ρινίτιδες είναι πιο συχνές την άνοιξη και το φθινόπωρο. H μείωση της όσφρησης είναι παροδική και η οσφρητική ικανότητα επανέρχεται μόλις περιοριστούν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Mακροπρόθεσμα όμως μπορεί να υπάρξουν μόνιμες επιπτώσεις στην όσφρησή σας.

Πολύποδες στη μύτη
Οι πολύποδες που φράζουν τη ρινική οδό, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται ή να απουσιάζει τελείως η αίσθηση της όσφρησης.

Αντιμετώπιση
Για να αποφύγετε διαταραχές στην όσφρησή σας, πρέπει να αντιμετωπίζετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σάς παρουσιαστεί και εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή του αέρα στη ρινική κοιλότητα. Aποφύγετε το μολυσμένο περιβάλλον και τους χώρους όπου υπάρχει πολύς καπνός και δεν αερίζονται καλά. Oι ρύποι της ατμόσφαιρας και οι σκόνες κατακάθονται στο ρινικό βλεννογόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση της όσφρησης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr