Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Η απώλεια της ακοής μπορεί να περιοριστεί με ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών

Η απώλεια της ακοής μπορεί να περιοριστεί με ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών

Η απώλεια ακοής, που οφείλεται σε παρατεταμένη έκθεση σε θορύβους και η οποία σχετίζεται με βλάβη στις συνάψεις που συνδέουν τα νεύρα και τα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία -ένα τμήμα του εσωτερικού αυτιού- μπορεί να προληφθεί με μια απλή χημική ένωση, η οποία προστατεύει τα νεύρα που διεγείρουν τον κοχλία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.

Ο κοχλίας μεταδίδει ηχητικά μηνύματα μέσω των νεύρων στην γάγγλια σπείρα, η οποία με τη σειρά της περνά τα μηνύματα στον εγκέφαλο. Όταν ένα άτομο είναι εκτεθειμένο σε δυνατούς θορύβους, οι συνάψεις που συνδέουν τα κοχλιακά νεύρα και τα τριχωτά κύτταρα καταστρέφονται με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της ακοής.

Για να διερευνήσουν πιθανές θεραπείες αυτού του φαινομένου, ο επικεφαλής της έρευνας δρ Kevin Brown από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας και η ομάδα του χρησιμοποίησαν το χημικό ριβοζίτης νικοτιναμίδης (nicotinamide riboside – NR), το οποίο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Β3, σε ποντίκια πριν και μετά την έκθεσή τους σε δυνατούς θορύβους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η NR περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη στις συναπτικές συνδέσεις στα αυτιά των ποντικιών, αποτρέποντας τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα την απώλεια της ακοής τους.

Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι η λήψη της συγκεκριμένη ένωσης της βιταμίνης Β3 είναι το ίδιο αποτελεσματική είτε γίνει πριν, είτε μετά την έκθεση του ατόμου στον θόρυβο.

Το “κλειδί” βρίσκεται στην πρωτεΐνη sirtuin 3 (SIRT3), η οποία εμπλέκεται στη λειτουργία των μιτοχονδρίων του κυττάρου. Μέσα από την έρευνα τους, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η NR αποτρέπει την απώλεια ακοής με την αύξηση της δραστηριότητας της SIRT3.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκτός από την αντιμετώπιση στην απώλεια ακοής, η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και σε άλλες θεραπείες που σχετίζονται με την ηλικία.

Ο δρ Eric Verdin του πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η επιτυχία αυτής της μελέτης δείχνει ότι η στόχευση της πρωτεΐνης SIRT3 χρησιμοποιώντας την ουσία NR της βιταμίνης Β3 θα μπορούσε να είναι μια νέα μέθοδος για τη θεραπεία άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, η πνευμονική υπέρταση, ακόμη και ο διαβήτης”.

Πηγή: onmed.gr