Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αργή επούλωση τραυμάτων: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας

Αργή επούλωση τραυμάτων: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας

Η αδυναμία επούλωσης των τραυμάτων δεν σχετίζεται μόνο με παθολογικούς παράγοντες, όπως ο διαβήτης ή η έλλειψη κάποιων στοιχείων από τον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, αλλά και με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Όπως προέκυψε από σχετική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, τα τραύματα των καταθλιπτικών και των αγχωδών ανθρώπων επουλώνονται πιο αργά σε σχέση με των υπολοίπων.

AdTech Ad

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 53 ενηλίκων οι οποίοι είχαν υποστεί τραύματα στα πόδια.

Από αυτούς οι 13 έπασχαν από κατάθλιψη και παρατηρήθηκε πως τα τραύματά τους άργησαν να επουλωθούν. Το ίδιο συνέβη και στους 15 από τους 16 αγχώδεις ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

bigstock Depression 567947

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ρυθμός επούλωσης των τραυμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Κατά μία εκδοχή, η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθυστερώντας την ίαση των τραυμάτων.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς και μία άλλη εξήγηση: Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος ενδέχεται να μη φροντίζουν τον εαυτό τους επαρκώς, να κοιμούνται λίγο ή και να ακολουθούν ακατάστατη διατροφή, συνήθειες που επηρεάζουν, με τη σειρά τους, το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr