Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αρσενικό στο νερό και καρκίνος: Ποια ποσότητα είναι ασφαλής

Αρσενικό στο νερό και καρκίνος: Ποια ποσότητα είναι ασφαλής

Το αρσενικό είναι ένα χημικό στοιχείο διαδεδομένο στη φύση με τη μορφή οργανικών και ανόργανων ενώσεων.

Και οι δύο κατηγορίες των ενώσεων αυτών μπορούν να ελευθερώνουν το αρσενικό όταν αποσυντεθούν με καύση, διάλυση στο νερό, χημικές αντιδράσεις και άλλους τρόπους κατεργασίας.

AdTech Ad

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης για την περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό και την επίδραση αυτού στον άνθρωπο, η ποσότητα που εμπεριέχεται στο νερό που πίνουμε, ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

Η μελέτη έγινε από κοινού από επιστήμονες της Χιλής, της Αργεντινής και της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε, στις περιπτώσεις 128 ασθενών που μελέτησαν, ανάλογες με την περιεκτικότητα του αρσενικού στο νερό που κατανάλωναν ήταν και οι ανωμαλίες που παρουσίαζαν οι καρκίνοι στην ουροδόχο κύστη τους.

bigstock Water Tap Flat Vector Symbol 121595507

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο πιο πολλές χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπάρχουν στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, τόσο πιο επιθετικός είναι αυτός και μπορεί ο ασθενής να καταλήξει.

Το αρσενικό έχει επανειλημμένα κριθεί ένοχο για την εμφάνιση καρκίνων, όχι μόνο στην ουροδόχο κύστη αλλά και στα νεφρά, στους πνεύμονες και στο ήπαρ.

Δυστυχώς, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένα δηλητήριο δύσκολο να ανιχνευθεί καθώς είναι άοσμο και άγευστο. Ωστόσο, αν ένα άτομο εκτίθεται πολλά χρόνια σ’ αυτό κινδυνεύει από αργό θάνατο.

Η ασφαλής ποσότητα που μπορεί να εμπεριέχεται στο πόσιμο νερό είναι 10 μικρογραμμάρια/λίτρο. Όσο πιο μικρή είναι η ποσότητα που περιέχει κάποιο νερό, τόσο πιο ασφαλές είναι αυτό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr