Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αρθρίτιδες: Τι μπορείς να κάνεις για να τις προλάβεις

Αρθρίτιδες: Τι μπορείς να κάνεις για να τις προλάβεις

Η αρθρίτιδα είναι ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα που πλήττει τον σκελετό πολλών ανθρώπων.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αρθρίτιδων: φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αρθρίτιδα άλλων αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren και οι αγγειίτιδες, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κ.ά.) και οστεοαρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα πλήττει το 15% των ενηλίκων, αποτελώντας το τρίτο σημαντικότερο αίτιο μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πριν φτάσετε όμως στο σημείο να πρέπει να την αντιμετωπίσετε, δείτε πώς μπορείτε να την προλάβετε:
-Φυσική άσκηση. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι το περπάτημα και να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες. Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη.
-Προσέξτε το βάρος σας.
-Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας από τραυματισμούς.
-Πίνετε άφθονο νερό.
-Αυξήστε –σε συνεννόηση με τον γιατρό σας- την πρόσληψη ασβεστίου.
-Καταναλώνετε τακτικά γάλα και σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, επιλέξτε λαχανικά όπως το μπρόκολο, για καλύτερη πρόσληψη ασβεστίου.
-Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην καθημερινότητά σας.
-Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ θεωρείται από τους μεγαλύτερους εχθρούς για την υγεία και τη δομή των οστών.
-Αποφύγετε ή κόψτε το κάπνισμα.

Άλλες πρακτικές που βοηθούν είναι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων (αλάτι, ζάχαρη, γλυκαντικά, αλκοόλ, καφεΐνη, trans λιπαρά και κόκκινο κρέας), η γιόγκα και ο διαλογισμός, καθώς και η χρήση κατάλληλων παπουτσιών.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr