Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Ασπιρίνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την άσκοπη λήψη της

Ασπιρίνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την άσκοπη λήψη της

Η ευεργετική δράση της ασπιρίνης στις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά είναι ευρέως γνωστή και, για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι τη λαμβάνουν προληπτικά χωρίς ιατρικές συστάσεις και οδηγίες.

Πρόκειται ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για μία πρακτική που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ανθρώπους που πάσχουν από έλκος ή έχουν ευαίσθητο στομάχι.

Η προληπτική λήψη της ασπιρίνης για την αποφυγή των καρδιοπαθειών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, κυρίως σε όσους ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, όπως οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Στα προβλήματα αυτά περιλαμβάνονται οι ακατάσχετες αιμορραγίες σε περιπτώσεις τραυματισμού ή χειρουργικών επεμβάσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές από το Royal Hallamshire Hospital στο Σέφιλντ, ύστερα από έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας και αφού εξέτασαν 48.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ακολουθούσαν αγωγή με ασπιρίνη.

bigstock Ill Woman Taking Aspirin 79433422

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το παυσίπονο μείωνε κατά το 1/3 τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά ταυτόχρονα αύξανε κατά 70% τις αιμορραγικές επιπλοκές, ακριβώς λόγω της αντιπηκτικής δράσης που έχει το φάρμακο στο αίμα.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι, εάν υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι κάποιος έχει 15% πιθανότητες να πάθει καρδιακό επεισόδιο στα επόμενα δέκα χρόνια, τότε η λήψη 75mg ασπιρίνης μία φορά την ημέρα είναι καλή για την υγεία του.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Λάρι Ράμσι δήλωσε ότι «η δυσκολία έγκειται στο να υπολογίσει κανείς την πιθανότητα να παρουσιάσει καρδιοπάθεια. Ο υπολογισμός είναι δυνατός με τη βοήθεια ειδικών τεστ, παράμετροι των οποίων αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό, το επίπεδο χοληστερόλης και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως το κάπνισμα».

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr