Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Άσθμα: Αυτοί είναι οι παράγοντες που το επιδεινώνουν

Άσθμα: Αυτοί είναι οι παράγοντες που το επιδεινώνουν

Στην αντιμετώπιση του άσθματος παίζει καθοριστικό ρόλο η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων στο περιβάλλον.

Μερικές φορές το άσθμα επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη ή σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα στο περιβάλλον.
Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επιδεινώνουν το άσθμα είναι:

Ρύπανση του περιβάλλοντος – Κλιματολογικές συνθήκες

Η ρύπανση του περιβάλλοντος οδηγεί συχνά σε επιδείνωση του άσθματος. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν το άσθμα, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους υγρασίας, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ερεθιστικές ουσίες

Αρώματα, καλλυντικά, λακ, καθαριστικές ουσίες κ.λπ. μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Αλλεργιογόνα

Από τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον, κάποια είναι εποχιακά (όπως η γύρη των λουλουδιών) και άλλα είναι ολοετή (όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των ζώων).

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος και να οδηγήσει τον ασθματικό ασθενή σε περιορισμό των δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, με τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα μπορούν να αθληθούν κανονικά.

Λοιμώξεις

Οι ιογενείς λοιμώξεις (όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση του άσθματος, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων, που είναι σπάνιες σε ασθενείς με άσθμα. Για το λόγο αυτό σπάνια χρειάζονται αντιβιοτικά σε κρίσεις άσθματος.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες και ειδικά για όσες βρίσκονται στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος και να οδηγήσει σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Καπνός

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ερεθιστικός παράγοντας που επιδεινώνει το άσθμα. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να εργάζονται και να ζουν σε περιβάλλον χωρίς καπνό. Οι γονείς παιδιών με άσθμα απαγορεύεται να καπνίζουν μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο.

Τροφικές αλλεργίες

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε εκείνους με τροφικές αλλεργίες, κάποια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να επιδεινώσει ταχύτατα το άσθμα. Συχνές τροφές που ενοχοποιούνται για τροφικές αλλεργίες είναι ξηροί καρποί, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά τροφίμων, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και θαλασσινά. Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνηθέστερες στην παιδική ηλικία.

 

Πηγή: myasthma.gr