Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
BBC: Αγοράκι από «τρεις γονείς» γεννήθηκε στην Ελλάδα

BBC: Αγοράκι από «τρεις γονείς» γεννήθηκε στην Ελλάδα

Γιατροί που ειδικεύονται σε θέματα γονιμότητας, σε Ελλάδα και Ισπανία, κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο γεννήθηκε με μια πρωτοποριακή τεχνική γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων».

Το αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε την Τρίτη. Τόσο η μητέρα, όσο και το μωρό είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει το BBC, οι γιατροί κάνουν λόγο για «ιστορικό ιατρικό επίτευγμα», που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στον κόσμο. Ωστόσο μερικοί γιατροί στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνική εγείρει ερωτήματα ηθικής φύσεως και δεν θα έπρεπε να ακολουθείται.

Η πειραματική μορφή της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί ένα ωάριο από τη μητέρα, σπέρμα από τον πατέρα και ένα ακόμα ωάριο από μια γυναίκα δωρητή (σ.σ. μέθοδος της «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου») και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει οικογένειες επηρεάστηκαν από μιτοχονδριακές αλλοιώσεις, οι οποίες μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό.

Παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια η μέθοδος αυτή να εφαρμοστεί σε μια οικογένεια από την Ιορδανία, ωστόσο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αρκετοί γιατροί πιστεύουν πως η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε ν’ αυξήσει τις πιθανότητες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην Ελλάδα, η 32χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε τέσσερις ανεπιτυχείς κύκλους IVF. Τώρα είναι πλέον μητέρα, με το αγοράκι της να έχει μια μικρή ποσότητα γενετικού υλικού από την δότρια καθώς τα μιτοχόνδρια φέρουν το δικό τους DNA.

O πρόεδρος της Institute of Life of Athens κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά:

«Το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό, έγινε σήμερα για πρώτη φορά πραγματικότητα σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Στην Institute of Life, συνεργαζόμαστε με το ισπανικό κέντρο Embryotools και ήδη περισσότερες από 24 γυναίκες αναμένεται να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου», που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Όπως αναφέρθηκε η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή