Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Μπορεί η ασπιρίνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη; Τι λένε οι επιστήμονες

Μπορεί η ασπιρίνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη; Τι λένε οι επιστήμονες

Τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι γνωστά, καθώς ένα κρυολόγημα προκαλεί κούραση, ανορεξία και αίσθηση ματαιότητας.

Η εξελικτική ψυχολογία μάλιστα, προτείνει, όπως αναφέρει η Daily Mail, ότι ίσως αυτό κάποτε να βοήθησε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αφού η κακή διάθεση απέτρεπε τους νοσούντες από το να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να τους κολλήσουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge συνέδεσαν πρόσφατα την κατάθλιψη με την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.

Το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus στην Δανία εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 3,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι αυτοί που είχαν κάποια φλεγμονή που προκλήθηκε στο σώμα τους από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η αρθρίτιδα, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ακόμα, σε όσους είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή φλεγμονή, όπως σήψη ή ηπατίτιδα, οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες κατά 62%.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Psychiatry, έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας ουσίας που παράγει το ανθρώπινο σώμα ως αντίδραση σε μια φλεγμονή, συνδέονται με το αυξημένο ρίσκο ψυχολογικής δυσφορίας και κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα αυτά οδηγούν στο ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι νιώθουν δυστυχισμένοι εξαιτίας των δυσκολιών που τους προκαλούν οι ασθένειες από τις οποίες πάσχουν ή αν υπάρχει και κάποια σωματική διαδικασία που κάνει τις φλεγμονές να προκαλούν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine το 2013, το τελευταίο είναι πιθανότερο, εκδοχή που μελετούν αυτή τη στιγμή ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Οι τελευταίοι εξέτασαν 4.500 παιδιά που γεννήθηκαν στην πόλη Μπρίστολ την δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια ήρθαν ξανά σε επαφή μαζί τους, αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους, ώστε να δουν αν είχαν καταθλιπτικά επεισόδια.

Αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν ότι τα παιδιά που είχαν μεγάλα ποσοστά της πρωτεΐνης IL-6, η οποία παράγεται σε περιπτώσεις φλεγμονών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ένας από τους ερευνητές, ο νευροεπιστήμονας Dr Golam Khandaker, εξήγησε πως ο οργανισμός λειτουργεί σαν θερμοστάτης που ανεβάζει θερμοκρασία σε περιπτώσεις μολύνσεων. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πάντα μεγαλύτερα ποσοστά φλεγμονών σε σχέση με άλλους, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται σαν να έχουν λοίμωξη μικρής έντασης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Ένας άλλος ερευνητής από την ομάδα του Khandaker, ο Peter Jones δήλωσε στην Daily Mail ότι εξετάζουν τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις φλεγμονές στα παιδιά, για παράδειγμα τα γονίδια, το χαμηλό βάρος μετά τη γέννηση και κάποιο τραυματισμό σε μικρή ηλικία. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν το ενδεχόμενο θεραπείας της κατάθλιψης με τη λήψη ασπιρίνης και άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Πηγή: onmed.gr