Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Μπορεί τελικά το στοματικό sex να προκαλέσει καρκίνο;

Μπορεί τελικά το στοματικό sex να προκαλέσει καρκίνο;

Με αφορμή τη γνωστή στους περισσότερους περίπτωση του ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας που διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα, που είχε προκληθεί από τον ιό HPV, ήρθαν στο φως πολλές επιστημονικές έρευνες που στόχο είχαν να ρίξουν φως στον συσχετισμό του στοματικού sex με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Ήταν γνωστό ότι για τον καρκίνο του φάρυγγα ως κυριότεροι παράγοντες ενοχοποιούνται το κάπνισμα και το ποτό.

Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Association for the Advancement of Science», δείχνει ότι όσοι επιδίδονται σε στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη, κινδυνεύουν μέχρι και 8 φορές περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του φάρυγγα.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δρ Μώρα Γκίλισον σημειώνει: «Ένα άτομο που είχε έξι ή περισσότερους συντρόφους, με τους οποίους είχε επαφή με στοματικό σεξ, έχει οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον φάρυγγα, σε σύγκριση με κάποιον που δεν είχε κάνει ποτέ στοματικό σεξ».

Προέκυψε, μάλιστα, ότι ο ιός human papillomavirus (HPV) είναι πλέον η κύρια αιτία πρόκλησης στοματοφαρρυγικού καρκίνου σε ποσοστό 67% σε σχέση με το ποσοστό εμφάνισης όλων των αιτιών.

Όπως τονίζουν, λοιπόν, οι ερευνητές όσο περισσότερο στοματικό σεξ και όσο περισσότεροι σύντροφοι στη ζωή κάποιου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια λοίμωξη που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τύπους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων μετά από χλαμύδια.

Ο HPV έρχεται σε περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη και μερικά στελέχη, τα οποία χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, που περιλαμβάνουν τους τύπους 16 και 18, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Οι υψηλού κινδύνου HPV λοιμώξεις, επίσης, σχετίζονται με τον καρκίνο του πέους, του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού.

 

Πηγή: onmed.gr